Reacties en aanvullingen

Reageren doe je bij de nummers. Een korte toelichting wordt op prijs gesteld. Zelf plaats ik hier de muziek en dans die ik “over” heb, die elders niet past maar die te mooi is om níet te publiceren.

 • 20-09-2022, El Frisón over Merceditas – Ramón Sixto Ríos Als toegift nog een schattige uitvoering van de chamamé Merceditas, in gezinsverband. Het filmpje is uit 2018, maar waar het gemaakt is en door wie precies, geen idee. Het zal wel in Argentinië zijn, maar dat is een gokje. Het Youtube-kanaal van de familie heet “Sol de Roca”.

 • 13-09-2022, El Frisón over Milonga Que Peina Canas – Silas Adriazola y Valeria Dabruzzo Nog twee gedanste versies van de Milonga que peina canas, als toegift. De eerste is van Indira Hiayes en Dante Sánchez in Club Gricel, 2019. De tweede is van Carlitos Espinoza en Agustina Piaggio in Montpellier, 2022.

 • 13-09-2022, El Frisón over El Arranque y Lidia Borda: Tal vez será mi alcohol Geweldig orkest, dit Orquesta Típica Victoria. Nog nooit van gehoord. Wel natuurlijk van de zanger Hernán “Cucuza” Castiello. Ze spelen een bijzondere uitvoering van Tal vez será tu voz. Prachtig trompet-intro.

 • 13-09-2022, El Frisón over Sentimiento gaucho Nog een mooie uitvoering van Sentimiento gaucho, in de studios van radiostation La 2×4 Buenos Aires. Paola Fontana zingt, Rodrigo Medina bespeelt de gitaar en Ariel Varnerin de guitarrón.

 • 13-09-2022, Miriam Vink over Haventreurnis Ha Chris, het schilderij Haventreurnis fascineert me op een of andere manier! Ook enkele kleine details vind ik subtiel én prachtig! Is het nog te koop? Groetjes, Miriam

 • 27-07-2022, El Frisón over Adriana Varela – Mano a mano Van Mano a mano bestaan tal van prachtige uitvoeringen, te veel om te laten zien. Maar in aanvulling op de uitvoering van Adriana Varela hierboven toch nog een drietal. Om te beginnen het origineel van Carlos Gardel, met een introductie waarin Gardel de tekstschrijver Celedonio Flores bedankt. Daarna een opname van het beroemde concert van Osvaldo Pugliese in Teatro Colón (1989), waarbij Roberto Goyeneche Mano a mano zingt. Ten slotte zingt Julio Sosa hetzelfde nummer, in een opname zoals Julio Sosa aan het Argentijnse publiek verscheen eind jaren vijftig/begin jaren zestig: op televisie.

 • 18-07-2022, Mylene over Anibal Troilo – Palomita Blanca Dank je Chris, voor fragment en uitleg. Nu ik meer tijd heb, ga ik vaker van je website genieten.

 • 13-07-2022, Miriam over Palomita blanca De wekelijkse zang, tekst én dans op Tangowille heeft, ondanks Corona, de tango in mij levend gehouden, waarvoor véél dank Chris! Beide raadselen in deze aflevering zijn lastig te vertalen, erg ambigu geschreven. Mijn voorstel voor een mogelijke vertaling is: “En bij zo’n gemis, ontglipt het leven ons altijd, omdat het afscheid moet nemen van de liefde…” én “Het verdriet, dat de ziel heftig doet lijden, onverhoeds treft, benoemt haar soms, terwijl het in het duister uitmeet wat zij hem heeft aangedaan.” Ten slotte: véél lof voor jouw prachtige vertaling van dit gedicht; overigens óók van alle eerdere. Ik geniet er enorm van!

 • 29-06-2022, Richard over La tapera De tekstschrijver van La Tapera is Sergio Sosa [bron: El-recodo, en agadu.org/pmb/opac_css/index.php?lvl=author_see&id=5381]. Hij schreef ook de tekst van “Cafetín Del Barrio Pobre”. Van Sergio Sosa is verder helaas weinig bekend.

 • 13-06-2022, El Frisón over Noelia Hurtado y Carlitos Espinoza – Cristal Cristal is een tango die veel en mooi gedanst wordt. Hieronder nog een paar filmpjes. De eerste is in La Bruja in Amsterdam, de salon van Corine Groenewegen, april 2015. De prachtige dansers zijn Roberto Zuccarino en Magdalena Valdez. Daarna volgen Aoniken Quiroga en Noelia Barsi op de Catania Tango Meeting van 2017. Ten slotte komen Andres Laza Moreno en Luciana Arregui. Zij dansen, juli 2015, een demonstratie in Odessa, Oekraine.

 • 10-06-2022, El Frisón over Adriana Varela – Cristal De tango Cristal wordt veel en mooi uitgevoerd, door niet de minsten. Hieronder een selectie. De eerste opname is een bijzondere, namelijk van Mercedes Sosa, begeleid door Mariano Mores himself, de componist van het nummer. De tweede uitvoering is van de beroemde Roberto Goyeneche. De derde video is Raul Orlando. De laatste van Gricel Bercovich.

 • 10-06-2022, El Frisón over Fausto Carpino y Stephanie Fesneau – Viejo portón De wals Viejo Portón wordt verbazend veel en mooi gedanst. Hieronder nog een paar uitvoeringen, te beginnen met die van de beroemde Sebastian Missé met Andrea Reyero in Club Sunderland, december 2005. Daarna nog een grootheid, Nestor Ray met Sylvina Vals (whats in a name) met een opname uit het jaar 2000. Ten slotte volgt nog een huiskamerinterpretatie uit 2015 van de sympatieke Ney Melo met Jennifer Bratt.

 • 25-04-2022, El Frisón over Esteban Morgado, Nico Perrone y Vivi Verri – Como dos extraños Hieronder nog een leuke en swingende bossa nova versie van Como dos extraños. Stem: de Argentijnse singer-songwriter Hernán López Sosa, gitaar: Franco Moretti.

 • 13-04-2022, El Frisón over Gaston & Moira – Nov 2013 Angélica (Vals) Ik vond nog een prachtig demonstratie-filmpje van Javier Rodriguez en Geraldine Rojas, waarin ze dansen op de wals Angélica. Het filmpje is uit 2003.

 • 10-04-2022, Ingrid over Tres esquinas “Aparte” betekent hier wellicht uitgezonderd.