Reacties en aanvullingen

Als webmaster ben ik benieuwd welke mooie muziek- of dansvideo’s door anderen gevonden worden. Zelf plaats ik hier de muziek en dans die ik “over” heb, die elders niet past maar die te mooi is om níet te publiceren. Reageren doe je bij de nummers, video’s kun je posten met hun webadres. Een korte toelichting wordt op prijs gesteld.

 • 26-07-2021, El Frisón over Nora Roca – Néstor Basurto: Chau no va más Het onderstaande filmpje speelt óók in de patio van Nestor Basurto. Er wordt een nummer van hemzelf uitgevoerd, Febrero en San Luis. Het bijzondere is het aantal gitaristen dat er in zijn patio passen: véél. Indrukwekkende saamhorigheid, ook om kippenvel van te krijgen!

 • 13-07-2021, El Frisón over Pablo Rodriguez y Noelia Hurtado – Invierno Er zijn vele mooie gedanste versies van Invierno. De eerste is de favoriet van DJ Mariposita. Jaloersmakend mooi, schrijft ze. De dansers zijn Bruno Tombari en Mariangeles Caamaño. De video is uit 2011, gemaakt tijdens het Tarbes-festival in Frankrijk. Het tweede filmpje is een recente Youtube-ontdekking: Cecilia Perez en Carlos Chamorro dansen Invierno. Ook prachtig gedanst, heel muzikaal. Het filmpje is uit 2013, gemaakt op straat in Mendoza, Argentinië.

 • 13-07-2021, El Frisón over Fausto Carpino & Stéphanie Fesneau – Pobre Flor Onderstaande twee walsjes zijn een recente Youtube-ontdekking: Carlos Chamorro en Cecilia Perez dansen de wals Poble flor en hoe! Prachtig, vooral de muzikaliteit. De filmpjes zijn uit 2014. De locatie is niet zo makkelijk te achterhalen: een en ander speelt zich af in Mendoza, een stad in het noordwesten van Argentinië, niet ver van Santiago de Chili.

 • 09-07-2021, El Frisón over Adriana Varela: Los cosos de al lao Het optimistisch/treurige Los cosos de al lao kent vele uitvoeringen. Er is deze prachtige buitenopname van geweldenaar Ruben Juarez, die zich helaas niet laat insluiten als video. Hieronder een mooie versie van Omar Mollo en Carel Kraayenhof vanuit het Rotterdamse programma “Live uit Lloyd”. Daarna volgt nog een opname uit 2013 van de groep Amores Tangos, met medewerking van de zanger Osvaldo Peredo.

 • 09-07-2021, El Frisón over No hay tierra como la mia – Francisco Lomuto Hieronder nog een mooie versie van No hay tierra como la mia, van Dana Frigoli en Adrian Ferreyra, gedanst op het 3rd Embrace Berlin Tango Festival 2016 in Berlijn.

 • 17-05-2021, El Frisón over Noelia Hurtado & Pablo Rodríguez dance Poema Deze versie van Poema mag natuurlijk niet ontbreken, die van het wereldberoemde koppel Javier Rodriguez en Geraldine Rojas. Dit is poetry in motion, ook volgens de vele commentaren op Youtube. Het filmpje is uit 2007, de locatie is het tangofestival van Taipei.

 • 17-05-2021, Miriam Vink over Pobre flor Mooi hoor! Ik begin er zelfs al een beetje naar uit te kijken … elke zondagavond weer een nieuwe aflevering!

 • 16-05-2021, André Lavertu over Introductie Wat een mooie, inspirerende en toegankelijke website Tangowille heb je gemaakt, Chris. Mijn grote complimenten en ga alsjeblieft door met deze “lust” om tangomuziek, dans en componisten in de belangstelling te brengen en te houden. Het heeft mij al veel plezier en begrip gegeven.

 • 12-05-2021, Henk Bruinsma over Nunca tuvo novio Mooie vertaling. Mooi gevonden vind ik bijvoorbeeld: vrijgezellenflat, bouquetreeksroman, arme vrijster. Bedankt!

 • 08-05-2021, Ben van Tartwijk over La colegiala (foxtrot) – The FCE band Erg leuk initiatief. Alleen een kleine correctie van een heel veel gemaakte onjuistheid. La Colegiala is helemaal géén Foxtrot, maar een Quickstep. Verders m’n complimenten. Vr. groet, Ben.

 • 28-04-2021, El Frisón over Rocio Vargas y Diego Benitez, La colegiala Hieronder nog een andere interpretatie van de foxtrot La Colegiale. Mooi close gedanst door Nadia Ibañes y Daniel Escalante in 2012.

 • 11-04-2021, El Frisón over Isaac et Nora – Que Nadie Sepa Mi Sufrir – La Foule De tango Que nadie sepa de mi sufrir kent vele muzikale uitvoeringen. Hieronder achtereenvolgens de Franstalige versie van Edith Piaf (dramatische handen), een Spaanstalige versie van María Dolores Pradera (mooi statig) en een versie van Omar Mollo, een Argentijnse zanger die in 2015 optrad met Nederlandse Trio Escapada, in het café De Nieuwe Liefde aan de Amsterdamse Da Costakade.

 • 08-04-2021, El Frisón over Roxana Suarez y Fernando Sanchez, Brussels Tango Festival Fausto Carpino en Stephanie Fesneau dansen prachtig (tango)wals, zoals hier in deze Que nadie sepa de mi sufrir, op de muziek van het orkest van Alfredo De Angelis met de stem van Carlos Dante. Het filmpje is uit 2012, ten tijde van het Copenhagen Tango Festival.

 • 14-03-2021, El Frisón over Chicho & Dana – “El Lloron” Hieronder nog twee versies van El lloron. De eerste is van Luis Emilio Cappelletti y Melina Mouriño, gedanst in 2016. Normaal kijk in meestal naar de man, maar bij deze uitvoering kijk ik alleen maar naar haar. Prachtig: die zwangere buik, hoe mooi, zelfverzekerd en trots ze beweegt. Gek genoeg zijn er ook Youtube-filmpjes van hen uit 2018, waar zij ook (weer) zwanger is. De tweede versie is van Alejandro Larenas y Marisol Morales, gedanst in 2009 in La Viruta, Buenos Aires. Prachtig muzikaal gedanst, met een fijne energie.

 • 14-03-2021, El Frisón over Natasha Lewinger and Haris Mihail – Recién Onderstaand filmpje toont een andere versie van Recién, gedanst door in 2009 door Alexis Quezada en Marina Lienhardt in Casa Valencia in Barcelona. Alexis Quezada zou, met zijn nieuwe partner Céline Giordano, in maart 2020 een weekend lang les geven in Brugge. Daar was ik graag naar toe gegaan, maar de corona-pandemie stak daar helaas een stokje voor.

 • 01-03-2021, El Frisón over Gonzalo y Mariel, Nunca tuvo novio Een onverwachte dansante uitvoering van Nunca tuvo novio: op het ijs! Deze uitvoering is van de 1996 U.S. Championships. Het Amerikaans-Russische koppel Renée Roca en Gorsha Sur dansen dit prachtige en gevoelige nummer als een soort tango. In ieder geval mooi samen.

 • 04-02-2021, El Frisón over Chicio y Eugenia bailan ‘Milonga Sentimental’ Hieronder nog een mooie interpretatie van Milonga Sentimental door Noelia Hurtado en Pablo Rodriguez uit 2010. Beiden zijn nog erg jong, mooi om te zien, zij in haar witte sprookjesjurk. De langzame milonga wordt heel rustig gedanst, met bijna meer tango- dan milongagevoel.

 • 26-01-2021, El Frisón over Fernanda and Santiago, Valentango 2016 Even Argentijnse sfeer opsnuiven in Club Sunderland. Het is november 2013 en Martin Luna en Ayelen Maldonado dansen de tango Carrillon de la Merced van Enrique Santos Discépolo. Rustig en integer gedanst.

 • 18-01-2021, El Frisón over Carlitos Espinoza y Noelia Hurtado – Soy un Arlequin Nog drie keer Soy un arlequin, omdat het zo’n mooi nummer is en omdat het zo mooi gedanst wordt. De eerste uitvoering is van Santiago Castro en Fernanda Valdovinos (Tuscon, 2015). De tweede interpretatie is van Haris Mihail & Natasha Lewinger (Lyon, 2018). Last but nog least is de uitvoering van Pablo Inza & Sofia Saborido (Chambery, 2014).

 • 12-01-2021, Sylvia over Caserón de tejas Prachtig!

 • 11-01-2021, El Frisón over Las Bordonas interpretan Esta noche de luna Als gevolg van de corona-crisis en de bijbehorende, steeds terugkerende lockdowns, krijgen we meer en meer creatieve opnames te zien: opnames waar de muzikanten thuis zitten en via internet samen muziek maken. Hieronder drie (!) van zulke uitvoeringen van Esta noche de luna.

 • 28-12-2020, El Frisón over Pablo Rodriguez y Noelia Hurtado – Junto a tu corazon Deze uitvoering van “Junto a tu Corazón” mag niet ontbreken. De dansers zijn Victoria Scolari en Sebastian Fernández. Plaats en tijd: Dos Orillas Practica de Tango in de Palermo-wijk van Buenos Aires, december 2017.

 • 21-12-2020, El Frisón over Santiago Castro y Carla Rossi, La milonga de Buenos Aires Nog drie keer de Milonga de Buenos Aires, gewoon omdat er zoveel mooie uitvoeringen zijn. Om te beginnen de elegante, beheerste versie van Felipe Zarzar en Mamié Sancy (de vroegere danspartner van Carlitos Espinoza) . Daarna volgt een zeer muzikale uitvoering van een van mijn tangohelden, Alexis Quezada met Marina Lienhardt. De derde interpretatie, eentje met veel traspie, is van Christian Marquez et Virginia Gomez (Los Totis).

 • 15-12-2020, El Frisón over Giovanna y Mario Nunez – Cada Vez Que Me Recuerdes Hieronder een prachtige concertante uitvoering van Cada vez que me recuerdes. Niet om op te dansen, maar wel helemaal in de geest van dit lied. Of beter gezegd: in de geest van Troilo. Hier speelt het Diego Schissi Quinteto, met hier alleen Diego Schissi op piano en Guillermo Rubino op viool. Plaats en tijd: Usina del Arte, Sala de Cámera, Buenos Aires, september 2017.

 • 08-12-2020, El Frisón over Sebastian Jiménez y María Inés Bogado – Te aconsejo que me olvides Nog twee mooie dansante uitvoeringen van Te aconsejo que me olvides, beide van dansparen die ik nog niet kende. De Turkse Zeynep Aktar en Sercan Yigit dansen energiek, vrolijk en los bij de 7th Belgrado Tango Encuentro 2016 (het filmpje is geplaatst in 2019). Amanda and Adrian Costa dansen januari 2020 hetzelfde nummer bij Pippo Tango in Berlijn. Hun stijl is een stuk strakker, afgemeten bijna, maar wel spannend om naar te kijken.

 • 23-11-2020, El Frisón over Shastro & Maria “Sinsabor” Ook Gustavo Naviera en Giselle Anne dansen een mooie versie van Sinsabor. Gustavo Naviera is de vader van twee andere tangodansers: Federico Naviera en Adriana Naviera. Samen met Giselle Anne heeft Gustavo Naviera een tangoschool in Boulder, Colorado (USA). Volgens een citaat op zijn Wikipedia-pagina is hij een van de grondleggers van de moderne tango: “You could say that three stylistic tendencies contend for supremacy: Urquiza’s style, Almagro’s style and Naveira’s style.” Een andere danser met een geheel eigen stijl is Detlev Engel uit Saarbrücken. Met zijn vaste partner Melina Sedo danst hij close embrace, elegant en puristisch tegelijk, zie hun website en hun Youtube-kanaal. Hun biografie vermeldt ook lessen van Gustavo Naviera en Giselle Anne. Hieronder dansen Detlev en Melina hún versie van Sinsabor in Amsterdam, in Corine Groenewegen’s La Bruja.

 • 17-11-2020, El Frisón over Cristian Palomo & Melisa Sacchi – Mi Serenata Nog een fijne uitvoering van La serenata van Donato, strak gedanst door Marco Salomão y Helena Fernandez, twee jonge dansers. Mooie ambiance: zomeravond, nachtblauwe hemel, lekker warm, iedereen zit buiten, dansen in de buitenlucht. Geen idee waar dit is. Het filmpje is uit juni 2011. Misschien een hotelterras in Athene?

 • 28-10-2020, El Frisón over Naranjo en Flor – Virgilio & Homero Expósito Hieronder een licht swingende, jazzy uitvoering van ‘Naranjo en flor’, door de ‘sprinkhaan’ Diego El Cigala. De opname is uit de Argentijnse serie “Encuentro en el Estudio”. Als je een beetje goed zoekt, kun je de hele serie vinden als één lange opname (met Spaans gesproken interviewgedeeltes).

 • 28-09-2020, El Frisón over Stanislav Fursov y Ekaterina Simonova bailan Silueta portena Ter compensatie van al die Russische tango hier nog een milonga-filmpje van het Amerikaanse continent, in dit geval uit Mexico. Ook daar dansen ze tango. De dansers zijn Cristián Mendoza & Angeles Carrión, zij interpreteren het nummer ‘Silueta Porteña’. Mooi gedanst. Tijd en plaats: maart 2018, Milonga Malena en El Candelero, Mexico Stad.

 • 26-08-2020, El Frisón over Noelia Hurtado and Carlitos Espinoza – El último café Nog drie mooie dansante uitvoeringen van ‘El último café’. De eerste is van Santiago Castro & Fernanda Valdovinos. Prachtig gedanst, in 2016 in Portland, Oregon. Santiago Castro is een danser waar ik steeds met bewondering en verbazing naar kijk: hij danst als een ‘tauro’, gespierd en krachtig, maar toch ook zacht en muzikaal. De tweede uitvoering van ‘El último café’ is ook eentje uit 2016 en ‘uit de buurt’. Deze interpretatie wordt gedanst in de Amsterdamse tangosalon La Bruja van Corine Groenewegen. De dansers zijn Vaggelis Hatzopoulos & Marianna Koutandou. Leuk om te zien, veel bekenden aan de kant. De derde uitvoering is van onze “eigen” Claudia Jacobsen en Luis Rojas, in salon Chachirulo in Buenos Aires (dezelfde locatie als salon Canning).

 • 26-08-2020, El Frisón over El último café – Bien debute Van het lied ‘El último café’ zijn op internet veel meerstemmige, a capella koorversies te vinden. De onderstaande is misschien de leukste om naar te kijken. BUMC Jazz Choir is een Turks koor uit instanbul dat op internationale concoursen vele prijzen wint. Deze uitvoering is uit 2011, vanuit de Turkse badplaats Bodrum.

 • 11-08-2020, El Frisón over Como dos extraños por Lua Duo Hieronder nog een relaxt/hartstochtelijke uitvoering van Como dos extraños in de radiostudio van La 2×4 BA, in het programma ‘El Arranque’ van presentator Luis Tarantino. Gitaar: Esteban Morgado, bandoneon: Nico Perrone, stem: Vivi Verri. Mooi gezongen en gespeeld.

 • 10-08-2020, El Frisón over O.T. Misteriosa Buenos Aires – Nada más Nog een mooie televisieopname van ‘Nada mas’ door het orkest van Juan D’Arienzo. Zangeres is Mercedes Serrano. De opname is uit 1971. D’Arienzo is dan 71 jaar oud, maar hij is zijn streken nog niet verleerd. Van Mercedes Serrano vermeldt Tango.info in totaal slechts zeven opnamen, waarvan twee met D’Arienzo.

 • 02-08-2020, El Frisón over ‘Mariposita’ por Duo Cottet Saidón Qua schoonheid zijn er op Youtube veel muzikale uitvoeringen van Mariposita die in de buurt komen bij die van Duo Cottet Saidón. Onderstaande uitvoering hoort daar zeker bij: vanwege de muziek en de expressie, maar natuurlijk vooral vanwege die baby.

 • 01-08-2020, El Frisón over Carlitos y Noelia bailan ‘Paciencia’ Soms kan ik niet goed kiezen tussen verschillende uitvoeringen. Ook Sebastián Jiménez en María Inés Bogado hebben prachtige interpretaties van Paciencia op Youtube. De eerst is uit 2010, daar zijn ze nog een superjong danspaar. De tweede video is uit 2013, als ze al wat langer samen dansen. Ze zijn dan ouder en relaxter en hebben zichtbaar plezier.

 • 31-07-2020, El Frisón over D’Arienzo – Echagüe “Paciencia” De combinatie D’Arienzo/Echaguë is natuurlijk niet te verslaan, maar onderstaande uitvoering uit 2016 komt dicht in de buurt. Orquesta Silbando is een Frans orkest. Zanger Sebastián Rossi combineert de rollen van D’Arienzo en Echaguë in één persoon, hij is zowel dramaturg als zanger.