Reacties en aanvullingen

Als webmaster ben ik benieuwd welke mooie muziek- of dansvideo’s door anderen gevonden worden. Zelf plaats ik hier de muziek en dans die ik “over” heb, die elders niet past maar die te mooi is om níet te publiceren. Reageren doe je bij de nummers, video’s kun je posten met hun webadres. Een korte toelichting wordt op prijs gesteld.

 • 25-04-2022, El Frisón over Esteban Morgado, Nico Perrone y Vivi Verri – Como dos extraños Hieronder nog een leuke en swingende bossa nova versie van Como dos extraños. Stem: de Argentijnse singer-songwriter Hernán López Sosa, gitaar: Franco Moretti.

 • 13-04-2022, El Frisón over Gaston & Moira – Nov 2013 Angélica (Vals) Ik vond nog een prachtig demonstratie-filmpje van Javier Rodriguez en Geraldine Rojas. Het filmpje is uit 2003.

 • 10-04-2022, Ingrid over Tres esquinas “Aparte” betekent hier wellicht uitgezonderd.

 • 22-02-2022, El Frisón over La Noche Que Te Fuiste: LHN trío y Noelia Moncada Als toegift nog drie keer La noche que te fuiste, uitgevoerd door verschillende ensembles. De eerste uit 2017 is van het orkest La negro cejas met zangeres Florencia Cozzani. De tweede uitvoering uit 2018, instrumentaal, maar met een prachtige trompet, is van Los taitas del jazz. De laatste, uit 2019, is van het (jeugd)orkest Orquesta Típica Barricada met zanger Sergio Veloso.

 • 06-02-2022, El Frisón over Pablo Rodriguez y Noelia Hurtado: El vino triste Hieronder nog een mooie en spannende versie van El vino triste gedanst door Rolando Valdivia en Claudia Jabobsen in La Bruja, de salon van Corine Groenewegen in Amsterdam. Deze uitvoering dateert van november 2015. De muziek die speelt is van het orkest van Francisco Canora, de stem is van Ernesto Famá.

 • 27-01-2022, El Frisón over Samantha Dispari y Santiago Fina bailan Bajo un Cielo de Estrellas Surfend op het internet kwam ik deze prachtige interpretatie tegen van de wals Bajo un cielo de estrellas, door Pedro “Tete” Rusconi en Silvia Ceriani. Plaats en tijd: De show van Carlos Gavito in “La Trastienda”, Buenos Aires 2002.

 • 25-01-2022, El Frisón over La Tapera – Silas Adriazola & Valeria Dabruzzo Hieonder nog een prachtige, zacht gedanste wals “La Tapera” door mijn maestro Carlos Alberti in milonga La Bruja van Corine Groenewegen, mei 2016. Veel bekende gezichten langs de kant. Carlos danst hier met Mirta Tyseira. Zij is, zo zegt internet, danslerares van Argentijnse afkomst in Italië.

 • 25-01-2022, El Frisón over Sexteto Cristal – La Tapera Niet gezongen, deze versie van La Tapera, maar wel een heel swingende en muzikale manouche-versie van dit walsje, gespeeld door twee heel relaxte gitaristen.

  Gipsyjazz, hot club de France, jazz manouche, swing manouche en zigeunerjazz zijn eigenlijk allemaal namen voor dezelfde muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig van de 20e eeuw, onder invloed van zigeunermuziek. De schepper van deze stijl is de in België geboren Sinti-gitarist Django Reinhardt, die samen met violist Stéphane Grappelli het ensemble “Quintette du Hot Club de France” vormde. De bezetting is zeer karakteristiek voor deze stijl van muziek: het zijn allemaal snaarinstrumenten. De rol van de ritmegitarist(en) is zowel ritmisch als harmonisch. Doordat er geen drums bijzitten, geeft de ritmegitarist de pulse en slaat vier keer per maat een akkoord aan: boem tjik boem tjik. De bassist speelt meestal in twee. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gipsyjazz

 • 17-01-2022, El Frisón over Soledad Chaves y Martin Cayesse – A pan y agua Hierbij een mooi gedanste uitvoering van A pan y agua door Horacio Godoy en Cecilia Berra, Berlijn 2015. Horacia en Cecilia zijn eigenaar van de bekende dansschool/milonga La viruta in Buenos Aires. Zie ook het erna volgende, uitgebreide interview met Horacio, over zijn geschiedenis (hij begon als DJ), zijn visie op muzikaliteit (niemand doet het goed) en op de muziek van moderne dansorkesten (het geluid is te “vet”), et cetera.

 • 03-01-2022, El Frisón over Eladia Cordoba y Hernan Alvarez Prieto – Sacachispas Er zijn nog veel meer prachtige uitvoeringen van Saca chispas, onder andere die van Noelia en Carlitos in Rome, 2014. Die daarna is van Fatima Vitale en Javier Rodriguez, 2019 in Berlijn, ook prachtig.

 • 03-01-2022, El Frisón over Chino Laborde y Solo Tango Orchestra – Mi Dolor De volgende opname is van historisch belang: het orkest van Alfredo De Angelis speelt een instrumentale versie van de tango Mi dolor. Mooi om te zien en wat een geweld van die vier violen en die vier bandoneons en daar tussenin, op een doodgewone stoel, orkestleider De Angelis achter de piano. De opname is van een uitzending van Canal 4 van Uruguay, in het programma van Miguel Angel Manzi waarbij de Uruguayaanse dichter José Rótulo wordt herdacht. De datum is mij onbekend, het moet zo ergens in de jaren zestig zijn, stel ik me voor.

 • 28-11-2021, El Frisón over Alfonsina y el Mar – Iris Pielage y Tim Panman Nog een drietal uitvoeringen van Alfonsina y el mar als toegift. De eerste is van de godmother van dit nummer, Mercedes Sosa. In opdracht van haar is dit nummer per slot van rekening gemaakt. De tweede is van de Spaanse Silvia Perez Cruz, een prachtversie. De laatste uitvoering is van het Catalaanse duo Rita Payes en Elisabeth Roma (moeder en dochter), ook prachtig gezongen en gespeeld.

 • 15-11-2021, El Frisón over Caserón de Tejas – Inés Cuello & Pablo Estigarribia Hieronder nog een werkelijk prachtige uitvoering van de wals Caseron de tejas, door Laura Corro op gitaar begeleid door Esteban Morgado. Tijd en plaats: Teatro Municipal de San Nicolás de los Arroyos, Argentinië, 2 juli 2016.

 • 15-11-2021, El Frisón over Torres/Cerviño/Mauro – Flor de lino Nog een mooie uitvoering van Flor de Lino, door Romina Balestrino op gitaar begeleid door Sergio Menem. De opname is uit 2014.

 • 10-11-2021, El Frisón over Noelia Hurtado and Carlitos Espinoza – Ríe, payaso Er zijn veel mooie gedanste uitvoeringen van Ríe, payaso, daarom volgen er hier nog drie. De eerste is van Silas Adriazola en Vale Dabruzzo (Valparaíso, Chile) bij de Milonga Callejera in Santiago de Chile (juni 2019). De tweede is van Maria Ines Bogado en Sebastian Jimenez in Belgrado 2016. De laatste interpretatie is van Francesca del Buono en Roberto Zuccarino in Rome, 2019.

 • 04-11-2021, Peter van Gerwen over Flor de lino Mooie vertaling.. veel werk ook..

 • 12-10-2021, El Frisón over Se dice de mi – Beatriz Merell & Sean Barker – Cafe Lyrik, Berlin Hieronder nog twee versies van de milonga Se dice de mi. Om te beginnen de “originele” versie van Tita Merello uit de tangofilm Mercado de Abaste, met opgewerkte kleuren en geluid. Daarna een redelijk hilarische keuken/huishoudversie van Keila Tonello, aka La Keila, zo te zien gemaakt in San Miguel de Allende, een populair toeristische plaatsje in Mexico.

 • 11-10-2021, El Frisón over Peppe Di Gennaro y Adelma Rago – Desencanto Nog een prachtig dansje van Peppe di Gennaro en Anselma Rago: Ya no canto mas van Francisco Canaro, een instrumentaal nummer. Vanaf 0:52 komt een stuk waarin ze echt prachtig lopen, weergaloos mooi.

 • 04-10-2021, El Frisón over Stanislav Fursov y Ekaterina Simonova bailan Silueta portena Ter compensatie van al die Russische tango hier nog twee andere milonga-filmpjes. De eerste is van het Amerikaanse continent, in dit geval uit Mexico. Ook daar dansen ze tango. De dansers zijn Cristián Mendoza & Angeles Carrión, zij interpreteren het nummer ‘Silueta Porteña’. Mooi gedanst. Tijd en plaats: maart 2018, Milonga Malena en El Candelero, Mexico Stad. Het tweede filmpje, uit maart 2018, is van Federico Naviera (de zoon van) en Sabrina Masso in milonga A la Parilla in Buenos Aires. Mooi filmpje en mooi lisa gedanst met veel variatie.

 • 23-09-2021, El Frisón over Fernanda and Santiago, Valentango 2016 Even Argentijnse sfeer opsnuiven in Club Sunderland. Het is november 2013 en Martin Luna en Ayelen Maldonado dansen de tango Carrillon de la Merced van Enrique Santos Discépolo. Rustig en integer gedanst. Daaronder nog een andere uitvoering van hetzelfde nummer door Alexis Quezada en Céline Giordano, gedanst in 2018 in Clermont, Frankrijk.

 • 23-09-2021, El Frisón over Noelia Hurtado & Pablo Rodríguez dance Poema Deze versie van Poema mag natuurlijk niet ontbreken, die van het wereldberoemde koppel Javier Rodriguez en Geraldine Rojas. Dit is poetry in motion, ook volgens de vele commentaren op Youtube. Het filmpje is uit 2007, de locatie is het tangofestival van Taipei. Daaronder volgt nog een interpretatie van mijn favoriete milonguero Ricardo Vidort, die samen met Liz Haight ook Poema danst. Tot slot nog een versie van Poema van een andere milonguero, Pedro “Tete” Rusconi, met Gladys Fernandez, in Salon Urquiza, Genk, België.

 • 13-09-2021, El Frisón over Orquesta Autentica Milonguera – Tu, el Cielo y Tu Nog een leuke opname van Tú, el cielo y tú, van het trio Farrago Tango. De video is uit 2010, maar het bandje was tot vorig jaar nog actief. Daaronder een fel-gekleurde kerstmis-opname van Orquesta Romantica Milonguera tijdens een “Live Streaming Vermouth Milonga” de dato 26 december 2020: feestelijk, maar op afstand.

 • 13-09-2021, El Frisón over Roberto Zuccarino & Magdalena Valdez – Tu el cielo y tu Het is moeilijk kiezen tussen alle dansante uitvoeringen van Tú, el cielo y tú. Hieronder volgen er drie. Eerst een mooie interpretatie van Carolina Bonaventura y Francisco Forquera in Club Sunderland, mei 2010. Daaronder die van Valentina Rey en David Ledesma in Milonga Del Moran, juni 2015. Niet toevallig liggen deze twee clubs in Villa Urquiza, een wijk van Buenos Aires met een geheel eigen tangostijl. Ten slotte dansen Alexis Quezada en Céline Giordano hun versie van dit nummer, in milonguero-stijl (2017).

 • 07-09-2021, El Frisón over Nahuel Pennisi y Luis Salinas interpretan Nada Nog een interessante uitvoering van “Nada”: een ontmoeting van verschillende generaties. De bariton Raúl Lavié is de oudere generatie, hij begon in 1957 bij het orkest van Hector Varela. De veel jongere Patricio Roque Arellano is een bekende Argentijnse acteur, zanger en componist. HIj is behoorlijk bekend, heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina.

 • 31-08-2021, El Frisón over Adriana Varela – Toda mi vida Qua muziek is er op internet een veelheid aan mooie uitvoeringen te vinden van de tango Toda mi vida. Hieronder achtereenvolgens: een heerlijk rommelige Argentijnse café-improvisatie van Juan Villarreal, Hernán “Cucuza” Castiello en Javier Díaz González op gitaar, daarna het Zweedse “Orsai” tango-trio van Isidoro & Mikael Augustsson en tot slot de komische Sébastian Rossi met het Franse ensemble Tanguisimo.

 • 31-08-2021, El Frisón over Julio Alvarez e Yailet Suarez:Toda mi Vida Wat een prachtige dans is er te vinden bij Toda mi vida van het orkest van Anibal Troilo. Hieronder achtereenvolgens: Andres Laza Moreno y Luciana Arregui in milonga El Beso, vervolgens Javier Rodriguez en Luna Palacios in de UK, en tot slot Eva Stefanakou and Nikita Gerdt in Berlijn.

 • 13-08-2021, El Frisón over Natalia Bazan interpreta el vals Paisaje Een tangodocent die zingt, dat vind ik grappig om te zien. Georgina Vargas danst en doceert samen met Oscar Mandagaran. In Buenos Aires hebben ze een tangoschool. Maar zij zingt ook. Hieronder geeft zij haar interpretatie van de wals Paisaje.

 • 09-08-2021, El Frisón over Yailet Suarez y Julio Alvarez: Paisaje De onvolprezen José Vasquez en Anna Yarigo dansen de wals Paisaje, 8 november 2009 in salon Firulete te Den Haag. Van Anna en José heb ik nog les gehad, in Cádiz in 2016. José is/was een soort clown: bij zijn optreden in Cádiz droeg hij hetzelfde glimmende pak als in deze video, met de boord en manchetten van zijn overhemd royaal uit het pak stekend. Eind 2016 is José op veel te vroege leeftijd overleden.

 • 09-08-2021, El Frisón over Alicia Haje canta Nostalgias Op internet zijn vele uitvoeringen te vinden van de tango Nostalgias. Hieronder achtereenvolgens een gypsy-versie van Diego El Cigala, een melodieuze interpretatie van de Argentijnse Analía Elena en tot slot een dramatische uitvoering van de Spaanse Pasión Vega.

 • 09-08-2021, El Frisón over Ozgur Demir & Marina Marques – Nostalgias – Hugo Diaz Nog een mooie uitvoering van Nostalgias, door Haris Mihail en Natasha Lewinger. Muzikaal en in milonguero-stijl, met de prachtige omhelzing van Natasha Lewinger. Deze opname is van het La Sonrisa Tango Weekend in Novi Sad, Servië, april 2019.