Buurtliefde

Chris Zaal, Buurtliefde, 50 x 50 cm, olieverf op doek, 2022  (prijs op aanvraag)

De wals Romance de barrio, hier verbeeld als schilderij, gaat over een buurtliefde. De ingredienten zijn een eerste ontmoeting, een donker balkon, een ouderwetse tuin. Daarna de verwarring van de liefde: ingewikkelde brieven gaan heen en weer waarin de geliefde geen kleur bekent, de ene keer schrijft ze “Ja”, de andere keer “Nee”. Er worden fouten gemaakt, door onervarenheid of jeugdigheid. Ze maken het uit en beide geliefden blijven onthutst achter.

Toelichting. Mijn tangoschilderijen verbeelden stuk voor stuk één specifiek tangonummer. In dit geval betreft het de tekst van Romance de barrio. Herkenbare liedelementen geven gezamenlijk de strekking van het lied weer. Hier is dat de romance tussen twee onervaren jongelieden, die vanuit een donker balkon en een ouderwetse tuin elkaar hopeloze brieven sturen. De vertaling van tekst naar beeld is uiterst subjectief, de schilder laat hier zijn verbeelding de vrije loop.

In elk schilderij komen tangodansers voor, hier is dat in de voorgrond. Die dansers suggeren hoe je als danser de muziek kunt ervaren als je ook de inhoud van de tekst kent. “Dansend in het schilderij” ervaar je aan de hand van het verhaal niet alleen de muziek, maar ook de inhoud van de tango. De afgebeelde dansers zijn niet willekeurig gekozen. Elk schilderij verbeeldt een tangonummer dat voorkomt op deze website. Iedere tango wordt daar geïllustreerd met tekst, muziek en dans. De afgebeelde dansers komen dan uit dát dansje. Hier zijn dat Diego Riemer en Natalia Cristobal-Rivé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *