Haventreurnis

Chris Zaal, Haventreurnis, 50 x 50 cm, olieverf op doek, 2022  (verkocht)

Een nieuw onderdeel van deze website: tangoschilderijen van mijn hand. Het hierboven afgebeelde schilderij verbeeldt de tango “Tristeza marina” van Dames, Flores en Sanguinetti. In gewoon Nederlands luidt de titel: “Haventreurnis”. Het lied is de droeve geschiedenis van de zeeman die moet kiezen tussen zijn liefje en de zee. De dame in kwestie wordt omschreven als Margot, ze draagt een blauwe baret en een ketting met een kruis op haar borst. Het drama ontspint zich een ultrakorte dialoog: zij vraagt hem te kiezen tussen “zijn zee of mijn liefde”. Hij zegt nee en zij zegt tot ziens. Bam! Daarop wordt hij teruggeworpen op de eenzaamheid van de zee, zijn vrachtschip met kolen.

Toelichting. Mijn tangoschilderijen verbeelden stuk voor stuk één specifiek tangonummer. Het schilderij verbeeldt de inhoud van de tangotekst. Herkenbare liedelementen (een buurt, een tuin, balkon, rozen, maan, zee, schepen, et cetera) zijn zodanig omgezet in beeldelementen, dat ze gezamenlijk de strekking van het lied weergeven. Hier is dat breuk en afscheid ineen. De vertaling van tekst naar beeld is uiterst subjectief, de schilder laat hier zijn verbeelding de vrije loop.

In elk schilderij komen tangodansers voor, hier is dat in de achtergrond. Verbeeld wordt de zeeman die ver op zee op zijn kolenschip droomt van de tango. Die dansers suggeren ook hoe je als danser de muziek kunt ervaren als je ook de inhoud van de tekst kent. “Dansend in het schilderij” ervaar je aan de hand van het verhaal niet alleen de muziek, maar ook de inhoud van de tango.

De afgebeelde dansers zijn niet willekeurig gekozen. Elk schilderij verbeeldt een tangonummer dat voorkomt op deze website. Iedere tango wordt daar geïllustreerd met tekst, muziek en dans. De afgebeelde dansers komen dan uit dát dansje. Hier zijn dat, boven op de boot in het maanlicht, Laura Sastria en Carlos Estigarribia.

Nummer 

Eén reactie op Haventreurnis

  1. Ha Chris, het schilderij Haventreurnis fascineert me op een of andere manier! Ook enkele kleine details vind ik subtiel én prachtig! Is het nog te koop? Groetjes, Miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *