Javier Solis – Sombras nada más

Deze video dateert uit 1965. De Mexicaanse Javier Solis zingt een bolero-ranchera, op de tekst en melodie van de tango Sombras nada más. Een beetje vreemd om een bekende tango zo uitgevoerd te horen, maar zijn interpretatie is indrukwekkend en overtuigend. Het lied werd in Mexico een grote hit en wordt tot aan de dag van vandaag uitgevoerd.

Javier Solís (1931-1966) was een populaire Mexicaanse zanger van boleros en rancheras en filmacteur. Geboren als Gabriel Siria Levario, werd Javier Solis bekend als een van de meest bekende solo Mariachi-artiesten in Mexico. Solis kwam uit een bescheiden gezin en moest al op jonge leeftijd stoppen met school om zijn familie te helpen onderhouden. Hij trainde zes jaar lang als amateurbokser met de ambitie om professioneel te worden, maar stopte nadat zijn vader hem aanspoorde om een meer “fatsoenlijke” carrière te kiezen. De jongeman zong in plaatselijke wedstrijden voor kleine prijzen zoals een paar nieuwe schoenen, maar werd uiteindelijk verboden om deel te nemen omdat hij de competitie zo domineerde. Op 16-jarige leeftijd ging Solis naar Puebla, Mexico om te zingen met Mariachi Metepec, maar pas jaren later, toen het trio Los Panchos hem hoorden zingen in een plaatselijke bar, kreeg hij zijn doorbraak als platenartiest. Hij kreeg een auditie bij CBS Records waar hij een platencontract tekende en in 1950 zijn eerste album uitbracht. Zijn eerste hit, “Lloraras”, kwam twee jaar later. Van zijn producer Felipe Valdes Leal kreeg hij de naam Javier Solis. De zanger kreeg internationale bekendheid in 1957 en trad op in de Verenigde Staten, Centraal- en Zuid-Amerika. Solis was de eerste die liedjes zong in een stijl die nu bekend staat als “boleros-rancheras”. Hij zong bolero’s die meestal geassocieerd werden met triomuziek maar nu begeleid werden door mariachi’s. Hij voegde ook walsen en tango’s aan zijn repertoire toe. Solis was niet tevreden met optreden als platenartiest en begon in 1959 met zijn acteercarrière. Hij trad op in meer dan twintig films. Hij stierf op 33-jarige leeftijd aan complicaties als gevolg van een galblaasoperatie. Bron: Zac Johnson, All Music Guide.

Eén reactie op Javier Solis – Sombras nada más

  1. Sombras nada mas, een tango van Lomuto en Contursi, is ook een internationale hit geworden. Hier een prachtig jazzy uitvoering van het Nocturno Quartet met zangeres Anna Spitz:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *