3 x A quien le puede importar

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekMariano Mores
TekstEnrique Cadícamo
Jaar1945
Tango.infohttps://tango.info/T0370073134
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?lang=nl&S=a+quien+le+puede
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/325/A-quien-le-puede-importar/

A quién le puede importar – Orquesta Típica El Arrastre

Maart 2021, het Orchesta Típica El Arrastre heeft een aantal live sessies in Libreria Faber, een boekhandel die zich bevindt in het stadje Rafaela, provincie Santa Fe, Argentinië. In bijgaande video spelen ze de tango A quien le puede importar, waarvoor zanger Julián Rivero uitgenodigd is als special guest. Het orkest El Arrastre bestaat sinds 2005 en komt uit hetzelfde Rafaela, een stadje een dikke 500 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires.

A quien le puede importar

Haar ogen en haar lach vervolgen en achtervolgen me en vertellen me dat ik van haar hou.

Een prachtige tekst op prachtige muziek, deze tango A quien le puede importar. In gewoon Nederlands: “Wie kan het schelen”. In de tekst is het feest. Het donker, er kreunt een bandoneon. Het nasale geluid van dit instrument raakt de tekstdichter diep in zijn hart. Het kreunen en piepen van de blaasbalg verwart zijn gevoelens. Het roept een oud verdriet op, een gefnuikte liefde. De aanbedene kon het blijkbaar niets schelen, haar lach was schel, ze interesseerde zich totaal niet voor de ander. Om zijn verdriet te vergeten besluit de dichter uit dansen te gaan, zich in andere armen te storten en zich “over andere lippen te verbazen”. En ondanks alles blijft hij houden van degene die hem verstootte: “haar ogen en haar lach vertellen me dat ik van haar hou”.

Volledige vertaling

Suyay Quiroga y Jonny Carvajal – A quien le puede importar

Mei 2023, we zijn in milonga Malena “Como Ninguna”, Buenos Aires. Het danspaar Suyay Quiroga en Jonny Carvajal interpreteert de tango A quién le puede importar. Mooi gedanst, met een eigen, zeer muzikale stijl. Suyay en Jonny zijn niet de minsten: ze zijn de kersverse winnaars van de Mundial de Tango 2023 in de categorie “Tango de pista”. De muziek die speelt is van het orkest van Ángel D’Agostino, de stem is van Ángel Vargas .