La Keila – Alma en pena

Keila Tonello, “La Keila”, is Argentijnse. Als actrice, docent en zangeres opereert ze vanuit San Fernando, een voorstad van Buenos Aires. Met haar programma “Tango y camino” maakt ze een tournee door onder andere Paraguay, Brazilië, Uruguay, Colombia, Mexico en Japan. In 2019 won ze bij het XIII Internationale Tangofestival van Medellín een eerste prijs. In deze video zingt ze de tango Alma en pena. Mooie dictie, mooi gezongen, mooie expressie. Plaats en tijd: juni 2018, Teatro Martinelli, San Fernando.

Nummer 

Alma en pena

Je hebt me geleerd lief te hebben en ik heb het geweten. Van de liefde te hebben geleerd, maakt me gek.

Wat een liefdesdrama, dit lied. De tekst is uit 1928. Ik heb de indruk dat de teksten uit die tijd, het interbellum tussen de twee wereldoorlogen, nóg zwaarder op de hand zijn dan de tangoteksten van de jaren 40. Vanaf de jaren 50 worden de teksten veel zoeter. In dit lied is de tekstzanger door zijn geliefde verlaten en vergeten. Híj, op zijn beurt, kan haar juist níet vergeten. Hij staat voor haar deur. Hij hoort gelach en hoort haar een ander dezelfde leugens vertellen die zij hem ooit vertelde. Ondanks alles houdt hij van haar. Haar stem is voor hem een liefdes-aalmoes die hij, de bedelaar, oppakt met heel zijn hart. Arme man, getormenteerde ziel (alma en pena betekent gepijnigde, dolende ziel).

Volledige vertaling
Nummer 

Corina de la Rosa y Rolo Valdivieri “Alma en pena”

Corina de la Rosa vormde jarenlang met Julio Balmaceda een prachtig danspaar. Sinds een paar jaar zijn ze uit elkaar. Geen idee waarom, hij danst met jongere dames. Ik vind het mooi om te zien dat Corina op eigen kracht doorgaat. Hier danst ze met Rolo Valdivieri de sterren van de hemel in een prachtige interpretatie van Alma en pena. Het filmpje is uit maart 2016. De plek is mij niet heel duidelijk, ik denk salon Canning. De muziek (zonder stem) is van het orkest van Francisco Canaro.

Nummer