3 x Almanaque de ilusión

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekNicolás Alberto Tavarozzi
TekstHéctor Marcó
Jaar1941
Tango.infohttps://tango.info/Z0000024106
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=Almanaque+de+ilusi%C3%B3n
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/7442/Almanaque-de-ilusion/

Almanaque de ilusión – Orquesta Típica Cirino-Alberti

Oktober 2002, Sala “Zitarrosa”, Montevideo,Uruguay. Het Orquesta Típica “Cirino-Alberti” speelt een nummer dat bekend is in de uitvoering van Juan D’Arienzo, de tango “Almanaque de Ilusión” van Marcó en Tavarozzi. De zanger is Roberto Bueno. Het orkest dat hier speelt is de wederopstanding van een beroemd Uruguayaans orkest dat in 1960 begon onder leiderschap van pianist Jorge Cirino. In 1971 nam bandoneonista Nelson Alberto het stokje over en het orkest zou tot 1985 blijven spelen in de stijl van Juan D’Arienzo, soms zelfs met D’Arienzo als gastdirigent en soms met Alberto Echaguë als zanger. In deze video uit 2002 spelen Cirino en Alberti waarschijnlijk nog mee. De bandoneonista met het zwarte overhemd lijkt in ieder geval veel op Nelson Alberti. Bron: https://www.todotango.com/english/artists/biography/1833/Nelson-Alberti/

Almanaque de ilusión

Zeven dolken stak je in mijn hart, zeven leugens bood je mij uit passie aan.

Almanak van een kortstondige liefde, dat is deze Almanaque de ilusión. De tekst van deze tango beschrijft een liefde die een week duurt, van maandag tot en met zondag. Gedurende zeven dagen rijgt de tekstdichter kralen aan een rozenkrans: zeven pijnlijke dagen die als pijlen vastgenageld zitten in zijn herinnering. Het begon mooi, met een afspraakje, een kus, een madeliefje en de hoop op een echte liefde, maar die hoop werd daarna snel de grond ingeboord. De dichter blijft gedesillusioneerd achter.

Volledige vertaling

Victoria Olivella y Agustin Rojas – Almanaque de ilusión

Februari 2023, Milonga Malena, Buenos Aires. Het jonge danspaar Victoria Olivella en Agustin Rojas interpreteert de tango “Almanaque de ilusión”. Deze prachtig dansers zijn sub campeones van de Mundial del Baile 2022. Ze zijn ook regelmatig op bezoek in Nederland. De vader van Agustin is Luis “El Mono” Rojas, eveneens tangodanser en -docent. De muziek die speelt is van het orkest van Juan D’Arienzo, de zanger is Alberto Reynal.