Bomboncito La 2×4 Rosarina canta Martín Piñol

Elvis is teruggekeerd op aarde en hij heet Martín Piñol. Wat een stem. Een stem die klinkt als een klok en één die veel lijkt op de stem van Armando Guerrico, zanger in het orkest van Fulvio Salamanca. Hier zingt El Galán del Tango (galán komt van het Franse galant) de tango Bomboncito, begeleid door het Orquesta Tipica 2×4 uit Rosario, Argentinië. Mooi gespeeld, mooie violen. Dit orkest is niet zo hip als het Orquesta Romantica Milonguera en misschien ook niet zo dansbaar (het tempo is een beetje traag), maar ze spelen prachtig en tegen deze Martin Piñol kan niemand op.

Nummer 

Bomboncito

Het voelt zo goed gevangene te zijn, als jouw hartstochtelijke omhelzing de gevangenis is.

Deze tango is een heus liefdeslied in volledig zuurstokroze. De “bomboncito” uit de titel betekent “bonbonnetje”, te vertalen met “snoepje” of “liefje”. “Sweetie” zouden de Engelsen zeggen. Het bonbonnetje in kwestie heeft het leven van de tekstdichter opgetild en verlicht: het leven schijnt hem tegemoet vanwege hun hartstochtelijke, wederzijdse liefde.

Het prachtige zoet van dit liefdeslied hoor je ook terug in de muziek van Salamanca. De hoge vastgehouden viooltonen, in de intro en ook verderop in het nummer, waren zijn handelsmerk. Fulvio Salamanca was van 1940 tot aan 1957 pianist in het orkest van D’Arienzo. Daarna begon hij zijn eigen orkest. Helaas voor hem was dat in de nadagen van de tango: één voor één sloten de tangosalons en werden verbouwd tot pizzeria’s. Lees meer hierover in dit mooie interview met Eduardo Cortti, bandoneonist in het orkest van Salamanca.

Volledige vertaling
Nummer 

Alejo Gurrea & Lucía Be, “Bomboncito”

Electrificerende uitvoering van Bomboncito door Alejo Gurrea en Lucía Be. De setting is spannende (een vliegveld?) en het nummer wordt gedanst met stijl, prachtig in de muziek. Plaats en tijd: mei 2015, Rosario (Argentië), tijdens de XI Encuentro Metropolitano de Tango. Aleja en Lucia waren in 2014 winnaar van het eerste Campeonato de tango de pista voor amateurs. Het orkest dat speelt is dat van Fulvio Salamanca, de zang van Armando Guerrico. 

Nummer