Cachilo dormido – Ángela Parodi y Julieta Lizzoli

Cachilo dormido is een chacarera geschreven door Atahualpa Yupanqui, een beroemd Argentijns folklorezanger uit de vorige eeuw. In deze video wordt dit lied uitgevoerd door Ángela Parodi (stem en trommel) en Julieta Lizzoli (stem en piano). Het filmpje is uit 2018 en is opgenomen in El Jardín, Villa María, Córdoba, Argentinië.

Nummer 

Cachilo dormido

Kleine bloem uit Salavina, die aankomt tijdens de carnavals, is tot een chacarera geworden.

Dit lied is een minder bekende chacarera, gecomponeerd door Atahualpa Yupanqui (1908-1992), een Argentijns zanger, singer-songwriter, gitarist en schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse folkmusici van de 20ste eeuw. De tekst is een ode aan Francisco Benicio en Julían Antonio Díaz, musici geboren in Salavina, een streek aan de oevers van de Salado-rivier. “Soco” Díaz speelde gitaar en bandoneon met grote muzikale intuïtie. Samen met zijn broer “Cachilo” componeerde hij een aantal belangrijke composities van de folklore van Santiago. In de tekst van het lied ligt Cachilo op straat te slapen, in de middag begint Soco voor hem te neuriën, dat is eigenlijk alles…

Volledige vertaling
Nummer 

Emilio Cornejo & Ezgi Turmuş – Cachilo Dormido

Emilio Cornejo is een Argentijns folklore-danser. In deze video uit 2019 treedt hij op met Ezgi Turmuş, een Turkse danseres die voor de gelegenheid de chacarera geleerd heeft — zeggen althans de commentaren op Youtube. Dat gaat haar verbazend goed af, prachtig gedanst. Ezgi Turmuş is een professioneel tangodanser, danst veel als leider: zie haar Youtube-kanaal. De locatie is de Turkse plaats Samsun. De muziek die speelt is van Chaqueño Palavecino.

Nummer