3 x Canción desesperada

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekEnrique Santos Discépolo
TekstEnrique Santos Discépolo
Jaar1945
Tango.infohttps://tango.info/T0370232099
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=Canci%C3%B3n+desesperada
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/155/Cancion-desesperada/

Katy Campos junto a Alevare – Cancion desesperada

Katy Campos is een van mijn favoriete tangozangers: heerlijk zichzelf, lekker onaangepast en totaal gespeend van uiterlijk vertoon – een soort Sylvia Witteman van het tangolied. Hier zingt ze Canción Desesperada van Enrique Santos Discépolo. De begeleiding vertoont veel overlap met het tango-orkest Animal Tango uit Santiago de Chile (onder andere met Rodolfo Jorquera, de ‘Catwaezle’ op de bandoneon), maar het gaat toch om een ander bandje, namelijk Tango Alevare (terug te vinden op YouTube). Wat er in de titel van de Youtube-video met La Maquinita bedoeld wordt, is mij onduidelijk. Misschien de naam van de gelegenheid waar ze spelen?

Canción desesperada

Ik ben een hardnekkige vraag die zijn pijn en jouw verraad van de daken schreeuwt.

De Bob Dylan van de tango, dat is Enrique Santos Discépolo (1901-1951). Prachtige teksten schreef hij en heel divers: romantische, wrede, politieke en sentimentele teksten, steeds met verrassende beeldspraken. Het onderwerp van deze Canción desesperada, een tango uit 1945, is liefdesverdriet. Verrassend is dat de tekst zelf aan het woord is, de tekst bezingt zichzelf: “Ik ben een wanhopig lied,” zo luidt de beginregel. De tekst beklaagt de dichter die in de liefde wreed bedrogen is: “Waarom, vraag ik me af, ja waarom hebben ze mij geleerd lief te hebben, als mijn liefde gedood werd door jou lief te hebben?

Volledige vertaling

Maximiliano Cristani y Karina Comeiro – Cancion desesperada

Maximilio Cristiani en Karina Colmiero zijn wereldkampioen Tango de Pista 2013. Hier is het 2016 en dansen zij hun interpretatie van Discépolo’s tango Cancion desesperada (“Wanhopig lied”). De prachtige muziek is van het orkest van Miguel Caló, de stem van Raúl Iriarte. De locatie is de Perth Tango Club. Perth is de hoofdstad van Western Australië, heeft twee miljoen inwoners en er wordt best veel gedanst: volgens deze agenda zijn er zes milonga’s per week.