Orquesta Típica Misteriosa Buenos Aires – Capullo de miel

Juni 2013, Milonga de La Misteriosa, Teatro El Mandril, Humberto Primo 2758, San Cristóbal, Buenos Aires, Argentinië. We kijken naar een optreden van Orquesta Típica Misteriosa Buenos Aires. Zangeres is Eliana Sosa. Uit hun eigen repertoire spelen ze de tangowals Capullo de miel. Mooi, lekker walsje, een moderne, 21-ste eeuwse compositie. Volgens de website van het orkest hebben ze al tien albums gemaakt, de laatste is uit 2022.

Nummer 

Capullo de miel

Vergeet je rouge en je vermomming, geef me de kus van het weerom.

De tangowals Capullo de miel is een 21e-eeuwse tango, een nummer gespeeld door het Orquesta Típica Misteriosa Buenos Aires. De tekst is, zoals wel vaker met moderne tango’s, een beetje cryptisch. De titel Capullo de miel, “Cocon van honing” slaat op een geliefde die blijkbaar een vat van zoete honing is. Maar de geliefde dreigt af te haken: de beminde liegt, gelooft niet meer in de liefde. Wat er gebeurd is, zegt de tekst niet, maar de tekstdichter roept de geliefde op weer te geloven, de vermomming af te werpen en terug te keren, om weer lief te hebben zonder achterom te kijken.

Volledige vertaling
Nummer 

Nazareno Listur y Caroline Calona – Capullo de Miel

December 2019, El Chamuyo Milonga, Montevideo, Uruguay. Nazareno Listur en Caroline Calona dansen de wals Capullo de miel op muziek van het Orquesta Típicia Misteriosa Buenos Aires en de stem van Eliana Sosa. Nazareno Listur en Caroline Calona, een echtpaar, zijn tangoleraren in Montevideo. Juli 2022 werden ze winnaar van de lokale voorrondes voor de Mundial de Tango in de categorie Tango de Pista. Daarmee hebben ze zichzelf toegang verschaft tot de halve finale van de Mundial de Tango, september 2022.

De uiteindelijke winnaars van de Mundial de Tango 2022 in de categorie Tango de Pista waren Sebastián Bolívar en Cynthia Palacios uit Cipolletti, Río Negro uit het zuiden van Argentinië, Patagonië. In 2021 waren ze al tweede geworden, nu dus eerste. Tweede (subcampeones) werden Agustin Rojas en Victoria Olivella uit Mar del Plata. Het publiek mocht ook stemmen. Dat verkoos Dana Zampieri en Carlos Estigarribia als kampioen in de categorie Tango de Pista. De ándere categorie bij de Mundial de Tango is Tango Escenario: “tango voor de bühne” oftewel “showtango”. Daar waren de winnaars Constanza Vieyto en Ricardo Astrada uit Pergamino, provincie Buenos Aires. Bron: https://www.buenosaires.gob.ar/laciudad/noticias/tango-ba-festival-y-mundial-2022

Nummer