Marisol Martinez y los Gentiles – Caricias

De Argentijnse Marisol Martinez was tot en met 2018 een van de leading voices van Orquesta Romantica Milonguera, te herkennen aan haar lijzige, hypnotiserende stem. Sinds 2019 zingt ze bij een ander orkest, La Auténtica Milonguera. Hier zingt ze met een eigen formatie het droevige Caricias (‘Liefkozingen’). Leuk filmpje, grappige animaties (die lijken een beetje op die van Wallace & Gromit). Ik ben nieuwsgierig in hoeverre die animaties persoonlijk zijn. Mooi gedaan, Marisol Martinez y Los Gentiles.

Nummer 

Caricias

Ik neem je schaduw waar en mijn liefde roept jouw naam, jou vragend om de liefkozingen van weleer.

Het mooie van het liefdesverdriet in de Argentijnse tangoliederen is dat het geslacht van de eerste persoon vaak niet geduid wordt. Zowel man als vrouw kan zich zo in de zanger kan verplaatsen. Zo ook hier, in dit pure, bijna kale liefdesverdriet. De tekstzanger(es) is eenzaam, verlaten door de geliefde die niet meer komt (“No vendrás”). Maar desondanks blijft de zanger(es) geduldig hopen en liefhebben, wachtend op de caricias de ayer, de liefkozingen van weleer.

Volledige vertaling
Nummer 

Gaston Torelli et Moira Castellano, “Caricias”

Het is 2012. Gaston Torelli en Moira Castellano dansen op het Tango Nuevo Festival de Montréal hun interpretatie van Caricias. Spannend dansje, mooi gedaan. Gaston en Moira zijn geen vaste danspartners, al dansen ze volgens mijn bronnen (Youtube) wel vaker met elkaar. Gaston Torelli is van afkomst Italiaan, maar woont in Argentinië. Zijn fysieke optreden suggereert wellicht dat zijn ego boven zijn lengte uitstijgt, maar dánsen kan hij. De muziek is van het orkest van Rodolfo Biagi, de stem is van Carlos Heredia.

Nummer