3 x Flor de Montserrat (Pobre negrita)

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekJuan Santini
TekstVicente Planells del Campo
Jaar1945?
Tango.infohttps://tango.info/T0370074115
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=flor+de+montserrat
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/3931/Pobre-negrito-Flor-de-Montserrat/
NB. De enige 20e-eeuwse uitvoering van dit nummer is van het orkest van Rodolfo Biagi. Dat nummer heet “Flor de Montserrat. De oorspronkelijke milonga heet daarentegen “Pobre negrita”.

Flor de Montserrat- Roulotte Tango

Het is 2014. We zijn bij de 19e editie van het Argentijnse tangofestival in Prayssac en kijken naar een optreden van het Franse Roulotte tango-orkest. De musici van dit orkest treden op in wisselende samenstellingen en onder verschillende namen: La Típica Roulotte en ook wel Collectif Roulotte Tango. Het orkest speelt de milonga Flor de Montserrat van Santini en del Campo, het publiek danst. Aan de piano, met het hoedje, zit de orkestleider Julien Blondel. De zanger, tevens bandoneonist is Gaspar Pocai.

Flor de Montserrat

Men vocht om haar liefde, iedereen wilde haar eer, maar onze Maagd droomde van een andere liefde.

De muziek van deze milonga campera is opwindend en snel. De inhoud begint ook opwindend, maar eindigt als een nachtkaars. De tekst draait om een knap, jong meisje uit de wijk Monserrat, een van de barrio’s van Buenos Aires. De dame in kwestie stond vanwege haar hemelsblauwe ogen en vriendelijke inborst bekend als Virgencita, “Kleine maagd”. Iedereen dong naar haar hand. Aan de voet van haar balkon, waar de jasmijn geurde, werden vele serenades voor haar opgevoerd. Maar zij, Virgencita, droomde niet van een aardse liefde, maar van een goddelijke. Zij vertrok naar een klooster, de jasmijn verdroogde en minneliederen werden niet meer gehoord…

Monserrat is een van de oudste wijken van Buenos Aires, in het zuidoosten van het centrum, boven San Telmo en La Boca. De Plaza de Mayo (van de Dwaze moeders) ligt in Monserrat, evenals veel belangrijke publieke gebouwen. De Catalaanse monniken van de Maagd van Monserrat (de kloosterorde van de Zwarte Madonna van Montserrat) stichtten in 1769 een kapel waar de wijk naar vernoemd is. Blijkens de tekst is Montserrat ook de “wijk van de drums”, de plek dichtbij de haven van Buenos Aires waar de tango en de milonga geboren werden. Mogelijkerwijs is de tekst van deze milonga ontstaan als een poëtische verbinding van deze twee gegevens: de aanbidding van de Maagd van Montserrat en de milonga die in deze buurt haar roots had. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Monserrat,_Buenos_Aires

Volledige vertaling

Felipe Zarzar & Anita Ponce – Flor de Montserrat

De milonga Flor de Montserrat wordt gedanst door Anita Ponce en Felipe Zarzar. Fenomenaal gedanst: zeer muzikaal, lekker dynamisch en een prachtige omhelzing van de dame. Datum en tijd: april 2019, Milonga Callejera Montevideo, de buitenmilonga van de hoofdstad van Chili. Het orkest dat speelt is van Rodolfo Biagi, de zang is van Alberto Amor.