Fueron tres años – canta Valentin Garre

En Transito FM is een radiostation in Castelar, een provincie in Argentinië. Valentin Garre zingt de tango Fueron tres años, op gitaar begeleid door zichzelf en door Omar en Francisco Garre. Prachtig gespeeld en gezongen. Mooie, warme stem van de jonge Valentin en prachtig gitaarspel van de nog jongere Francisco. Vader Omar is onzichtbaar, maar je hoort hem even aan het eind. In het commentaar op Youtube geeft hij aan dat hij één klein stukje van de video ge-edit heeft. In een andere Youtube-video (Cuando miran tus ojos) is de hele familie zichtbaar.

Fueron tres años

Laat me je lippen kussen, slechts voor even, en dan zal ik gaan. Verbreek deze kwelling, want je zwijgen zegt me reeds tot ziens.

Een moeizame relatie van drie jaar en dan een afscheid, daarover handelt dit lied. Er is een minnaar die spreekt en een geliefde die zwijgt. Die stilte spreekt boekdelen, die stilte houdt reeds het afscheid in. Toch houdt de minnaar vol: hij voelt het vuur van haar afscheidskus, hij voelt de liefdestranen. In deze tearyerker speelt de herinnering aan drie moeilijke jaren de hoofdrol, de kwelling van een asymmetrische liefdesrelatie. De auteur van deze tango, Juan Pablo Marín, was een gitarist, singer en tekstschrijver afkomstig uit Plaza Huincul in de Argentijnse provincie Neuquén. Op een avond zat hij met een andere dichter, Julio Camilloni, in een café tegenover Radio El Mundo. Bij een paar koffies en drankjes bekende deze hem het verhaal van zijn ongelukkige liefde. Marin zette zijn verhaal op muziek. Het lied werd een grote hit in de Latijnsamerikaanse wereld (in de tango en daarbuiten) en zette Marín, toendertijd 28 jaar oud, op de kaart. Bron: http://www.tangobythesea.com/2015/03/fueron-tres-anos-it-has-been-three-years.html

Volledige vertaling

Alejandra Mantinan & Leandro Palou – Fueron tres anos

We schrijven 2013 en we zijn in Moscou, in Milonga El Color. Daar interpreteren Alejandra Martiñán en Leandro Palou de tango “Fueron tres años”. Gaat bij mij gewoonlijk de aandacht naar de leider, in dit geval kijk ik vooral naar de dame, naar de prachtig expressieve Alejandra Martiñán: wát een figuur, wát een energie en wát een expressie. Geweldig. De muziek is van het orkest van Héctor Varela, de stem van Argentino Ledesma.

Alejandra Martiñán kreeg op jonge leeftijd een ongeluk, waarna haar moeder haar aanmoedigde te leren dansen, om het door het ongeval veroorzaakte fysieke en psychologische trauma te bestrijden. Ze werd al snel beroemd. Op haar 18e was ze dansleraar. Ze nam deel aan beroemde shows als “Tango Pasión” and “Tango Seducción”. Ze danste lang met Gustavo Russo en met Gabriel Missé. Op Youtube zie je haar vooral veel optreden met Aoniken Quieroga, waar zijn (gevulde) figuur en muzikaliteit vooral de aandacht trekt en je bijna zou vergeten hoe goed zij danst. Bron: tangofashionnews.com.ar/alejandra-mantinan-a-tango-dancing-angel (link is dood)