3 x Ilusion azul

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekArquímedes Arci
TekstArquímedes Arci
Jaar1933?
Tango.infohttps://tango.info/T0370015158
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=ilusion+azul
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/4963/Ilusion-azul/
N.B. Uit 1933 dateert de eerste mij bekende opname, van Agustin Magaldí en Pedro Noda.
Nummer 

Lalo Martel y José Reynel – Ilusion azul

In deze opname van de Colombiaanse (lokale) televisie verschijnt een tangogrootheid uit de nadagen van de gouden jaren van de tango: Lalo Martel. Lalo Martel (1930-2016) was de jongere broer van Julio Martel. Beide broers zongen in het orkest van Alfredo de Angelis. Julio’s opnamen (waaronder prachtige duetten met Carlos Dante) dateren uit de periode 1945-1949, die van Lalo zijn uit 1959-1962. In deze televisieopname zingt Martel samen met de Colombiaan José Reynel de wals “Ilusion azul”. Overigens heeft Martel deze wals nooit met het orkest van De Angelis opgenomen. Wie dat wel deed, was Carlos Dante in 1945.

Nummer 

Ilusion azul

Ik mis je kussen niet, die waren nep, noch mis ik je zeldzaam zoete lippen.

De titel van deze wals is “Ilusion azul”, oftewel “Blauwe illusie”. Die blauwe illusie, dat zijn de blauwe ogen van een geliefde. Die ogen hebben de ik-persoon tot slaaf gemaakt, die toverden een blauwe illusie in de ziel van de zanger. Maar helaas, deze ogen logen, ze bedrogen. De geliefde was hooghartig en arrogant, minachtend en koud, afstandelijk en zelfs wreed. De kussen die van de zeldzaam zoete lippen kwamen, waren nep. Maar die ogen, die waren schitterend en straalden met zeldzaam diepe passie. Het enige was de zanger nu rest, is de herinnering aan een mooi verleden, aan de gouden armen van die blauwe illusie.

De tangowals Ilusion azul is een “vals criollo”, een “inheemse” oftewel “Peruaanse wals”. De Peruaanse wals is een bewerking van de Europese wals die tijdens de koloniale tijd door Spanje naar Amerika is gebracht. In het onderkoninkrijk Peru werd de wals geleidelijk aangepast aan de wensen van het inheemse bevolking. In de 20e eeuw won het genre aan populariteit en werd de Peruaanse wals symbolisch voor de cultuur van het land. Het genre werd ook populair buiten Peru, met name in Argentinië, waar lokale muzikanten vele opmerkelijke Peruaanse walscomposities componeerden, zoals Que nadie sepa mi sufrir en Amarraditos. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Peruvian_waltz

Volledige vertaling
Nummer 

Stephanie Fesneau and Fausto Carpino – Ilusión Azul

Stephanie Fesneau and Fausto Carpino zijn geweldige tangodansers, en als het de wals betreft dan helemaal! “Excellent, heel goed”, schrijft een Youtube-commentator bij deze uitvoering van de wals “Ilusión Azul”. De muziek die klinkt is van het orkest van Alfredo De Angelis, de stem is van Carlos Dante. Plaats en tijd: Nou Tango Berlin, december 2019.

Nummer