Babasónicos – Irresponsables (En Vivo)

Leuk inkijkje in de Argentijnse popwereld, deze live-opname. Grappig ook dat overhemd, is dat een soort van gaucho-hemd? De rockband Babasónicos speelt hier het nummer Irresponsables van het album Infame uit 2003. Babasónicos is een Argentijnse rockband, opgericht in de vroege jaren 1990. Na hun opkomst in de golf van Argentijnse New Rock-bands van de late jaren 1980 en vroege jaren 1990, werd Babasonicos een van de uithangborden van de “sonic” underground-rockbeweging in Argentinië in de late jaren 1990. Het grote succes begon in 2001 met hun album Jessico. De albums Infame (2003), Anoche (2005) en Mucho (2008) zetten deze lijn voort met een reeks lovende kritieken en commercieel succes. Hun laatste album Discutible dateert uit 2018. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Babas%C3%B3nicos

Nummer 

Irresponsables

Alsof we onderdeel waren van een overspelige intrige, getriggerd door een vrijpostig gerucht, onthuld door het ochtendlicht.

Dit Irresponsables van de Argentijnse band Babasónicos is geen tango, maar popmuziek waarop gedanst kan worden in bijvoorbeeld een pop-opera. De tekst is impressionistisch. Hier geen sprake van liefdesverdriet en -bedrog, maar van een inclusief “ons”, een “wíj” die schuldig zijn aan een liefde en aan onverantwoordelijk gedrag. Hier geen schuld van de een of de ander, de schuld wordt gedragen door de gekte van een liefde, door een eindeloos feestvieren waarin de identiteit oplost. Een éénentwintigste-eeuws lied dus, een lied van het armageddon.

Volledige vertaling
Nummer 

Irresponsables – Rocío Lequio y Bruno Tombari & Cucuza Castiello

Juli 2020. Op de muziek van Hernán “Cucuza” Castiello dansen Rocío Lequio en Bruno Tombari het nummer Irresponsables. Dit lied Irresponsables is van de Argentijnse rockband Babasónicos, maar wordt hier uitgevoerd in het kader van een muzikaal project dat tango en rock combineert. Het project is een idee van de Argentijnse tangozanger Cucuza Castiello en draagt de titel “Menesunda, Tangolencia Rockera” (zie deze Spaanstalige docu). Menesunda is Lunfardo voor chaos, wanorde, en “Tangolencia Rockera” betekent zoiets als “rock-achtige tangovoorstelling” (dat denk ik tenminste, want “tangolencia” is geen bestaand woord). De dans van Rocío en Bruno draagt ook iets van die chaotische fusie uit. Met dank aan DJ Mariposita voor de tip.

Volgens Cucuza Castiello staan tango en Argentijnse rock niet zo heel ver van elkaar vandaan. Hun teksten, hun harmonieën noch hun essentie ontlopen elkaar niet veel. Castiello accentueert dit idee van nabijheid door in deze voorstelling tango’s, walsen, milonga’s en rocknummers te spelen, samen met een tanguera-formatie met onder andere zijn zoon Mateo en met medewerking van onder andere Chino Laborde en Ariel Ardit. In 2019 is het project “Menesunda, Tangolencia Rockera” uitgebracht op CD, ook te beluisteren op Spotify.

Nummer