Hyperion Tango Orchestra – La Bruja

Nieuwjaarsdag 2020. We zijn bij de New Year’s Celebration van het San Diego Tango Festival 2019. Het Hyperion Ensemble speelt de up-tempo tango La Bruja. Het Hyperion Ensemble werd in 1991 opgericht in La Spezia (Italië) door Carlo Emanuele Barbanente (advocaat en muziekliefhebber) en Bruno Fiorentini.

Me muzikanten van de oorspronkelijke groep zijn Valerio Giannarelli (die later artistiek directeur van het ensemble zou worden), Marina Artioli, Stefania Nardi en Claudia Poz. Vanaf het begin was het hun doel om verschillende hedendaagse muziekstijlen te bestuderen: van hedendaagse klassieke muziek tot kamermuziek, minimalisme, moderne tango en filmsoundtracks. Het eerste concert vond plaats op 19 januari 1992 in het Provinciaal Paleis in La Spezia. Het Ensemble bestond uit 14 muzikanten en voerde muziek uit van Ravel, Poulenc, Faurè en Castelnuovo Tedesco. Het tweede concert in dezelfde stad La Spezia was gewijd aan muziek van Ligurische componisten. Tijdens hun eerste levensjaar gaf het ensemble elf concerten waarvan de laatste, op 26 december 1992 in La Spezia, de titel Omaggio ad Astor Piazzolla droeg. Dit was het begin van het tangoproject, dat in de daaropvolgende jaren een zeer belangrijk onderdeel van de activiteit van de groep zou worden. In oktober 1992 begon Hyperion aan zijn eerste internationale tournee naar Hongarije en Roemenië, met concerten in Debrecen (Hongarije), Carei, Satu Mare en Baia Mare (Roemenië), met muziek van Mozart, Bruch, Debussy, Ibert en Ravel. Bron: http://www.ensemblehyperion.it/biography/

Nummer 

La bruja

De heks, een hoop grillen die mij slaaf tot maakte is nu een landschap bedekt met afgrijzen.

La bruja is een tango die klinkt als een kreet: geen liefdeskreet, meer een liefdesklácht. La bruja betekent “heks”. In de tekst is de heks een voormalig geliefde waarvan de tekstdichter zich heeft afgekeerd. Voorheen was hij nog in de ban van haar grillen, maar dat is over, de betovering is verbroken. De dichter is deze liefdesrelatie ontstegen en belooft zich te wijden aan het eenvoudige en eerlijke leven: wie weet sticht hij ooit nog een gewoon gezin. Tegen die tijd hoopt hij ook de herinnering aan haar kwijt te zijn, hoopt hij dat zij niet meer is dan “een stukje winter bedekt met kwaad, een restant van het leven, een kleine oprisping”.

Volledige vertaling
Nummer 

Ney Melo & Jennifer Bratt – La bruja

Dansen in een kleine ruimte is een kunst, een kunst die je nodig hebt in een drukke salon met een volgepakte dansvloer. Ney Melo en Jennifer Bratt demonstreren dit, juli 2006, in Durham, North Carolina. Na hun workshops interpreteren ze op één vierkante meter de tango La bruja. De muziek die speelt is van het orkest van Juan D’Arienzo, de zang is van Alberto Echagüe.

Nummer