La colegiala (foxtrot) – The FCE band

We schrijven 24 juni 2020. Wereldwijd heerst het corona-virus, al zaten we toen in Nederland precies tussen de eerste en tweede golf in. De FCE Band is een muziekband van de Economische Faculteit van de Universidad Nacional van Colombia. In deze corona-opname spelen ze ieder van zijn/haar eigen huis de slowfox “La colegiala”. Mooi gedaan en een leuk filmpje.

Nummer 

La colegiala

Waarom onderwijst Cupido het ongeluk van een grote liefde aan een meisje dat onschuldig droomt en dat bang is voor muizen?

Dit lied lijkt qua inhoud een beetje op de tango Nunca tuvo novio. Ging díe tango over een oude vrijster, deze vrolijke foxtrot gaat over een jonge vrijgezelle dame, een eenvoudige studente die pretenteert iets in haar mars te hebben, te weten: een studie aardrijkskunde, een maandje retoriek-les, een paar accoorden op de viool en een beetje Frans. Desondanks wacht ze nog steeds op een man die haar over de liefde leert. Enerzijds heeft ze het hoog in de bol, anderzijds is ze gewoon bang voor muizen. Een beetje een zielig geval dus?

De componist van de muziek van deze foxtrot is de Spanjaard Antonio Matas (1912-1984). Hij was organisator van het eerste jazzfestival van Barcelona (begin jaren dertig) en schreef de muziek bij de zeer feministische film “Abojo los hombres” (“Weg met de mannen”) van regisseur José Maria Castellví. In die film schrikt actrice Carmen Aubert eerst van een muis, daarna zingt ze vanuit de eerste persoon de slowfox “La colegiala”, zie deze buitennissige filmclip.

Volledige vertaling
Nummer 

Rocio Vargas y Diego Benitez, La colegiala

Rocio Vargas en Diego Benitez dansen La colegiala, een foxtrot. Op een foxtrot kun je dus ook tango dansen, dat voelt een beetje als een milonga. Tijd en plaats van dit filmpje: juli 2016, milonga Los Guillonenses, Luis Guillon, Buenos Aires (elke donderdag, maar niet in coronatijd). Rocio en Diego zijn zo te zien tangoleraren die reizen en lesgeven, onder andere ook in tango escenario. De muziek die speelt is van het orkest van Enrique Rodriguez, de stem van Roberto “El Chato” Flores.

Nummer