3 x La melodia del corazón

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekFioravanti Di Cicco, Héctor María Artola
TekstCarmelo Santiago
Jaar1940?
Tango.infohttps://tango.info/T0370048557
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=La+melod%C3%ADa+del+coraz%C3%B3n
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/5136/La-melodia-del-corazon/

La melodia del corazon (Chopin – Etuda E-dur Op.10 No.3)

Deze video is een opname van een concert in de Wrocław Philharmonic, april 2012. Hier worden twee nummers uitgevoerd voor de prijs van één: Étude Op. 10, nr. 3 (“Tristesse”) van Frédéric Chopin en de daarop gebaseerde tango La melodia del corazon. Het nummer begint met de pianomuziek van Chopin, daarna gaat het tempo omhoog en wordt het een tango. De stem van de Poolse zanger lijkt klassiek geschoold, evenals de andere Poolse musici. De malle hoedjes suggereren daarentegen weer tango, al weet ik niet waar de associatie van malle hoedjes met tango vandaan komt. Van de buitenoptredens voor toeristen in Buenos Aires? Van de grote tangoshows uit de jaren negentig en tweeduizend? Desalniettemin is dit een educatief filmpje, het verband tussen tango en Chopin demonstrerend.

La melodia del corazón

De liefde die bloeide, voerde mijn ziel de geur van een romantische boomgaard.

Dit lied, de tango La melodia del Corazón, stroomt over van liefde. Voor de verandering nu eens geen liefdesverdriet, maar liefde in de volle zon, levenslust, romantische boomgaarden en goddelijke vrede. In het begin van het eerste couplet is de tekstdichter nog op zoek, maar in de rest van het lied heeft hij de liefde van zijn leven gevonden, de engelachtige gelaatstrekken van zijn geliefde beheersen vanaf dat moment zijn leven. Zijn hart springt op, juigt en zingt een triomfantelijke melodie: de melodie van zijn hart.

De muziek van deze La melodia del corazón is een up-tempo bewerking van Chopin’s Étude Op. 10, nr. 3, vaak aangeduid met Tristesse (Verdriet) of L’Adieu (Het afscheid). Chopin geloofde zelf dat dit de mooiste melodie was die hij ooit geschreven had. Hoewel deze etude soms wordt aangeduid met de namen “Tristesse” (Verdriet) of “Afscheid (L’Adieu)”, was dit niet de naam gegeven door Chopin, maar eerder door zijn critici. De gedenkwaardige eenvoud van het thema heeft ertoe geleid dat het op grote schaal in verschillende media wordt gebruikt. Het werd beroemd door tal van populaire arrangementen, waaronder dus deze romantische tango-versie. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89tude_Op.10,_No._3(Chopin)

Volledige vertaling

Gaston Torelli e Noelia Hurtado – La melodia del corazon

Gaston Torelli en Noelia Hurtado dansen een tweede toegift bij een optreden in Maison Musique, Rivoli (Piemonte, Italië), november 2011. Het nummer dat ze interpreteren is La melodia del corazon. In 2011/2012 dansten Gaston Torelli en Noelia Hurtado een tijdje samen. Leuk om te zien hoe deze twee eigenzinnige dansers met elk een eigen stijl elkaar beïnvloeden. Ik meen dat het hier toch vooral de muzikaliteit van Gaston Torelli is, die domineert. De muziek die speelt is van het orkest van Francisco Canaro, de stem is van Francisco Amor.