3 x La milonga de Buenos Aires

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekFrancisco Canaro
TekstIvo Pelay
Jaar1939
Tango.infohttps://tango.info/Z0000001926
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=La+milonga+de+Buenos+Aires
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/3628/La-milonga-de-Buenos-Aires/

La Milonga de Buenos Aires – Tango Harmony

La milonga de Buenos Aires wordt uitgevoerd door een Hongaars orkestje, en hoe: poepstrak! Het filmpje is niet heel fancy, maar muzikaal vind ik het knap. De viool (een zogenaamde trompetviool!) domineert, de cello speelt de contramelodie. Precies toen ik me afvroeg of de tekst ook nog gezóngen zou gaan worden, deed de bassist zijn mond open. Fijn dansorkest, dit Tango Harmony-orkest, dat geleid wordt door violiste Katalin Bartha. Volgens hun website www.tangoharmony.hu zijn ze behoorlijk actief. Ook in Nederland hebben ze opgetreden: in Austerlitz en in Zandvoort, bij Meijer aan Zee, beide keren in 2018.

La milonga de Buenos Aires

Je bent de bloem van Buenos Aires, aanbiddelijke kleine porteña, getrouwe kopie van het heiligenplaatje dat al lang geleden verdwenen is.

De precieze duiding van dit lied is niet zo eenvoudig. Deze milonga is een lofzang op een knappe porteña, een inwoonster van Buenos Aires. Maar die kleine, knappe, aanbiddelijke Buenos Aires-dame is blijkens de tekst een kopie van een schoonheid die in vroegere tijden ook al door de straten van Buenos Aires schreed. Er wordt een vergelijking gemaakt met heiligenplaatjes en met de tijden van Restaurador Juan Manuel de Rosas, die tussen 1830 en 1850 de provincie Buenos Aires dictatoriaal bestuurde, die hardhandig vele oorlogen voerde en zijn macht uitbreidde naar heel Argentinië. Door latere autoritaire regimes werd deze Juan Manuel de Rosas nogal opgehemeld, dus is het maar de vraag wiens lof hier bezongen wordt: van de knappe dames van Buenos Aires of van “die goede oude dictatuur”?

Volledige vertaling

Santiago Castro y Carla Rossi, La milonga de Buenos Aires

Superbe uitvoering van La milonga de Buenos Aires door Santiago Castro en Carla Rossi. Applaus! Wat een souplesse, wat een lenigheid, wat een gemak. Santiago Castro is een danser waar ik bewonderend naar kijk. Op internet kan ik niet veel informatie over hem vinden. Hij is afkomstig uit Chili en schijnt behalve fanatiek danser ook een gedreven docent te zijn. Geen idee waar. In Italië? In dit filmpje is het 2015 en zijn we in Napels, in salon Baires (Club Majestic Dance). De muziek die speelt is van het orkest van Francisco Canara, de zanger is Ernesto Famá.