Orquesta Sin Trabajo – La milonga que faltaba

Mei 2, 2014, Milonga Nueva in Cambridge, Boston, Massachusetts. Het Orquesta Sin Trabajo presenteert hun versie van La Milonga Que Faltaba. De bezetting van dit vierkoppige, Amerikaanse orkest bestaat uit: Mari Black (viool/arrangementen), Carlos Moreno (bandoneon/zangstem), Tilly Kimm (piano/arrangementen) en Rob Flax (bas/zangstem). Het orkest heeft een website en een Facebook-pagina (bijgewerkt tot en met 2018). De dansers zijn Kara Wenham en Javier Antar.

La milonga que faltaba

Vang aan, Catalina, en leer de juffers van Florida deze milonga te dansen op het meest stadse ritme.

La milonga que faltaba is een milonga uit 1938. Volgens de titel is het “de milonga die nog ontbrak” op de lijst van meest geliefde, vaderlandse en grootsteedse milonga’s. De tekst bevat verwijzingen naar het roerige politieke verleden van Argentinië in het midden van de negentiende eeuw, naar de laarzen van de Marzorca, de militie van dictator Juan Manual de Rosas. In de tekst moet ene Catalina de juffers van Florida, een buitenwijk in Buenos Aires, de milonga leren dansen. In de jaren ’30 was de milonga ciudadana, de stadse milonga, erg in trek. Blijkens de tekst is deze milonga hip, modern en grootsteeds (porteño), dit ter onderscheid van de tragere plattelandsmilonga, de milonga campera.

Gek genoeg is deze milonga in de klassieke dans-era van de tango, de jaren 20/30/40/50, maar één keer uitgevoerd, namelijk door het orkest van Edgardo Donato, ook de componist van de muziek. In die uitvoering is alleen het refrein te horen, de twee coupletten worden niet gezongen.

Volledige vertaling

La Milonga que faltaba – Diego Romero y Ainara Hornillo

Als je misschien vergeten was dat de tango een Zuidamerikaanse dans is, dan helpt deze video je gedachten te resetten. In het bijgaande filmpje dansen Diego Romero en Ainara Hornillo La Milonga que Faltaba, en hoe! Fabuleus, welk een souplesse. Grappige setting ook, met het voetbal op de televisie. Plaats en tijd: Marbella, Spanje, september 2011. De muziek die speelt is van het orkest van Edgardo Donato, de stem is van Horacio Lagos.