La Mulateada – Alberto Podestá y Las Bordonas

De gitaristen van Las Bordonas spelen La Mulateada, met een hoofdrol voor Alberto Podestá als zanger. Slim gedaan van dit gitaartrio. Meestal treden ze met zijn drieën op, maar het optreden van de hier 88-jarige Podestá zorgt natuurlijk voor extra publiciteit. Alberto Podestá (1924-2015) is één van de beroemste tangozangers uit de gouden eeuw van de tango (1935-1955). Hij heeft bij vele bekende orkesten heeft gezongen, onder andere bij die van Caló, Di Sarli, Laurenz en Francini-Pontier. Op zijn oude dag is het fenomeen Podestá weer gaan optreden, zie Youtube. Zijn stem is niet altijd meer wat het geweest is, maar dít optreden van hem is sterk en krachtig.

Nummer 

La mulateada

Dans onder de volle maan, mulattin. Op de chi-qui-chi van de tamboerijn zingt de zwarte met de drum.

Dit lied is een candombe, een swingende muzieksoort met Afrikaanse roots die erg veel lijkt op de milonga, maar waarvan het ritme nét iets anders is. De moeilijk te volgen tekst bevat ook een verwijzing naar de candombe. De context is historisch, het speelt ten tijde van de Argentijnse Confederatie (1831-1853), de voorloper van de Argentijnse republiek. De tekst is niet heel politiek correct, maar dat valt de tekst niet te verwijten. Vroeger woonden in Argentinië heel veel donkere mensen, negers en mulatten (kleurlingen), veel meer dan nu. Tegenwoordig is het percentage donkere mensen in Argentinië bijna nihil. Het is een politiek-historisch raadsel hoe dat zo gekomen is, maar zie deze link. Maar de tekst zelf, die swingt nog steeds.

Volledige vertaling
Nummer 

Alejandra and Aoniken bailan ‘La Mulateada’

Cheltenham International Tango Festival 2016: Alejandra Mantiñan and Aoniken Quiroga dansen milonga op La Mulateada. Dit nummer is eigenlijk een candombe en geen milonga, maar je kunt prima milonga dansen op een candombe (klik hier als je La mulateada meer in candombe-stijl gedanst wil zien). Aoniken Quiroga is een fenomeen: hij bewijst dat je niet slank hoeft te zijn om de sterren van de hemel te dansen. De muziek is trouwens van Sexteto Milongero, een in 2006 opgericht en uit zeven (!) musici bestaand tango-orkest dat over de hele wereld tourt. Ze touren regelmatig nog in Europa. Maar in Corona-tijd natuurlijk niet.

Nummer