Sexteto Cristal – La Tapera

Het filmpje is een beetje krakkemikkig, maar de opname is leuk om te beluisteren en te bekijken. Het geeft een indruk van de sfeer van een optreden tijdens een tangofestival. Voor het podium dansen mensen, maar je ziet slechts een enkele hand voorbijkomen. Het Sexteto Cristal speelt hier de tangowals La Tapera tijdens de Tango Weekendender 2010 in Mattstedt, Duitsland. Het Duitse Sexteto Cristal speelt veel op festivals. Het heeft twee CD’s uitgebracht (2018, 2019), beide zijn te beluisteren op Spotify.

Nummer 

La tapera

Zij gaf hem, onschuldig en met grote vreugde, de gouden sleutel van haar hart.

Op de tangovloer is La tapera een lekkere, swingende wals met een pompende beat. Je zou daarom denken dat de tekst van dit nummer ook swingt, al dan niet met drama. De tekst valt evenwel op door zijn gewoonheid. De liedinhoud speelt zich af in een landelijke setting. “La tapera” betekent “hutje”, maar dan van het bouwvallige, krakkemikkige soort. Dat hutje staat ergens op een berghelling en daarin leeft een mooi meisje, met dromerige ogen en volle lippen. Op een dag komt daar een onbehouwen vreemdeling langs op een muilezel. Deze gaucho valt op zijn knieën en vraagt haar ten huwelijk. Zij, onder de indruk van zijn vleierij, zegt ja: ze geeft hem de gouden sleutel van haar hart. Het is een verhaaltje van niks, maar wel met een sterke implicatie van liefdesverdriet. Immers, er kwam een stugge, boerse gaucho langs en geen prins. Arm meisje!

Dit nummer kun je in de salon regelmatig horen. Toch is op internet er bar weinig informatie over te vinden. Deze wals is gecomponeerd door Osvaldo Donato, pianist en broer van de beroemde orkestleider Edgardo Donato. Osvaldo speelde eerst in het orkest van zijn broer, totdat het orkest instortte vanwege een liefdescrisis van de drie zangers. Daarna begon Osvaldo voor zichzelf. Andere, door Osvaldo gecomponeerde nummers zijn de milonga’s Sacale punta en Repique del corazon. Zijn bekendste stuk is echter de tango El Huracan, die in meer dan dertig verschillende arrangementen en versies te beluisteren valt. De schepper van de tékst van La Tapera is evenwel onbekend. Misschien een bestaand volksliedje? De wals komt niet voor op de website van Todotango, toch de meest gezaghebbende bron wat tango betreft. Todotango kent wel een nummer van die naam, maar dat is een milónga.

Volledige vertaling
Nummer 

La Tapera – Silas Adriazola & Valeria Dabruzzo

Milonga callejera, zaterdag 8 juni 2019 in het Centro Cultural Gabriela Mistral GAM, Santiago, Chili, dé buitensalon van Santiago de Chile. Santiago is 1400 kilometer verwijderd van Buenos Aires, maar de ambiance is toch heel tango, heel Zuid-Amerikaans. De sfeer is relaxt, het is avond. Silas Adriazola en Valeria Dabruzzo dansen de tangowals La tapera. Silas en Valeria zijn dansleraren in Santiago en hebben een eigen Facebook-pagina. De muziek die speelt is van het orkest van Edgardo Donato, de stem is van Felix Gutiérrez.

Nummer