Lo que vos te merecés en el Bar “El Faro”

Mei 2011, bar/restaurant El Faro, Villa Urquiza, Buenos Aires. Na een bezoek aan de Milonga del Morán te Buenos Aires zit dit gezelschap rond de tafel van bar/restaurant El Faro en maakt muziek. In deze video spelen ze de emotionele tango Lo que vos te merecés, over een geliefde die berooid terugkeert naar haar ex. De start is een beetje hakkelig: de gitarist geeft de voorzet, maar die wordt niet meteen opgepakt. Maar dat kan allemaal, de sfeer is heerlijk relaxt. De zangers zijn, in volgorde van opkomst, Juan Villarreal, Hernán “Cucuza” Castiello en een derde, mij onbekende zanger, meteen links van de camera. Ook de naam van de gitarist lukt mij niet te achterhalen.

Lo que vos te merecés

Wat heb je? Huil je? Wees niet zo. Het was niet alleen jouw schuld dat ik alles, alles kwijt ben.

Prachtige tango, deze Lo que vos te merecés, oftewel “Dat wat je verdient”. De tekst heeft een verhalende vorm. Het verhaal begint met een geliefde die onverwacht terugkeert naar haar ex. Haar plotselinge verschijning verrast hem totaal, hij vergeet haar bijna een hand te geven. Hij, de ex, heeft niet veel te makken. Hij bewoont een kale kamer. Hij zit blijkbaar aan de grond, ten gronde gericht na de dwaze verliefdheid die deze dame betrof. Zij, de dame, heeft het klaarblijkelijk beter gedaan, zij hoeft geen honger en dorst te hebben, haar leven móet wel een feest zijn. Maar wat blijkt: ze keert terug vol spijt. Ze is bedrogen. Haar grootheidswaanzin is over, nu krijgt ze haar verdiende loon. Hiermee eindigt het verhaal. Een open einde dus, want de afloop krijgen we niet te horen.

Volledige vertaling

El Puchu & Blanquita – Lo Que Vos Te Mereces

December 2015, milonga El Puchu, Buenos Aires. De zanger Luis Ludueña vertolkt de tango Lo que vos te merecés. Deze muziek wordt geïnterpreteerd door El Puchu en Blanquita. El Puchu (Humberto Puchulu) is een bekende danser in en om Buenos Aires. Hij treedt op in binnen- en buitenland en organiseert tevens deze salon. Blanquita (Blanca Ilma Viscochea) is een danseres op leeftijd en een fenomeen. Hier is ze bijna 91 jaar, ze danst al vanaf haar vijftiende en ze danst nog steeds minstens vier keer per week. Haar verjaardag wordt steeds gevierd met een milonga, want dat is haar favoriete dans, hetgeen te zien is op Youtube. Maar hier danst ze “gewoon” een tango.