Frederique Spigt – Viva el tango

Frederique Spigt, bekend van onder andere de bands I’ve got the bullets en A girl called Johnny, tourt momenteel door het land met haar programma Viva el tango. Bijgaande video is een van de nummers uit haar programma, Madame Yvonne: tango gezongen in onze eigen moerstaal. De begeleidende muzikanten zijn: Tijmen Veelenturf (viool), Tim Panman (gitaar) en Simone Bottasso (organetto). Met dank aan DJ Mariposita voor de tip.

Nummer 

Madame Ivonne

Op een dag arriveerde een Argentijn die de kleine Francaise deed zuchten, tussen tango en mate bracht hij haar mee uit Parijs.

Madame Ivonne is het verhaal van een Parijse grisette uit de jaren twintig. Een grisette was een zelfstandige jonge vrouw met lossere zeden, iets tussen minnares en prostituée in, die vaak een verhouding had met een kunstenaar. De naam grisette is afkomstig van de kleur van hun kleding: grijs zoals de kleding van als hun armoedige working-class afkomst. De grisette in dit lied is de koningin van het nachtleven van de bohème, de kunstenaarsscene van Parijs. Zij valt echter als een blok voor een tango-dansende Argentijn die haar meevoert naar Buenos Aires. Daar slijt zij de rest haar leven, niet meer als mademoiselle, maar als madam. De betekenis daarvan laat zich raden, zie ook de volgende link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Madam

Volledige vertaling
Nummer 

Muma y Osvaldo Bottino – Madame Ivonne

Nora “Muma” Bosolino en Osvaldo Bottino dansen de eerste set van de openingsavond van haar milonga “Bien Jaileife”, 9 juli 2001. Ook op de vloer te vinden zijn Dani “El Flaco” García, El Pibe Sarandí en Eduardo “el Nene” Masci. Veel oude milonguero’s dus, om naar te kijken en van te genieten. De muziek die speelt is van het orkest van Ricardo Tanturi, de stem is van Alberto Castillo.

Nummer