Frederique Spigt – Viva el tango

Frederique Spigt, bekend van onder andere de bands I’ve got the bullets en A girl called Johnny, tourt momenteel door het land met haar programma Viva el tango. Bijgaande video is een van de nummers uit haar programma, Madame Yvonne: tango gezongen in onze eigen moerstaal. De begeleidende muzikanten zijn: Tijmen Veelenturf (viool), Tim Panman (gitaar) en Simone Bottasso (organetto). Met dank aan DJ Mariposita voor de tip.

Nummer 

Madame Ivonne

Op een dag arriveerde een Argentijn die de kleine Francaise deed zuchten, tussen tango en mate bracht hij haar mee uit Parijs.

Madame Ivonne is het verhaal van een Parijse grisette uit de jaren twintig. Een grisette was een zelfstandige jonge vrouw met lossere zeden, iets tussen minnares en prostituée in, die vaak een verhouding had met een kunstenaar. De naam grisette is afkomstig van de kleur van hun kleding: grijs zoals de kleding van als hun armoedige working-class afkomst. De grisette in dit lied is de koningin van het nachtleven van de bohème, de kunstenaarsscene van Parijs. Zij valt echter als een blok voor een tango-dansende Argentijn die haar meevoert naar Buenos Aires. Daar slijt zij de rest haar leven, niet meer als mademoiselle, maar als madam. De betekenis daarvan laat zich raden, zie ook de volgende link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Madam

Volledige vertaling
Nummer 

Nuccia e Mirco: Madame Ivonne/Donato

De thuisopname is een apart genre dansfilmpjes: dansparen die, al dan niet in Corona-tijd, thuis een (vaak geïmproviseerd) dansje opnemen en op Youtube posten. Zo ook het Italiaanse danspaar Nuccia en Mirco, waarvan op internet een hele reeks dansjes te vinden is. Het bijgaande filmpje is uit 2018. Daarin dansen zij energiek, vrolijk en muzikaal de tango Madame Ivonne. De muziek die klinkt is van het orkest van Edgardo Donato, de stem is van Alberto Gómez.

Nummer