Sexteto Milonguero – Mandria

November 2014. Het Sexteto Milonguero treedt op en presenteert de pompende tango “Mandria” van Juan Rodríguez (muziek) en Francisco Brancatti/Juan Velich (tekst). Dit nummer is vooral bekend in de uitvoering van het orkest van Juan D’Arienzo met zanger Alberto Echagüe. De plek van dit optreden is mij onduidelijk: het publiek staat stil, staat vooral te kijken en danst niet, toch een beetje vreemd bij zo’n opzwepend nummer.

Nummer 

Mandria

Verweer je als je lef hebt, want een waardige man moet voorbereid zijn.

Mandria is de titel van een up-tempo tango, bekend door de uitvoering van het orkest van Juan D’Arienzo. In tangosalons is het een van de smaakmakers. Mandria is een bijvoeglijk naamwoord en betekent “waardeloos”. Dat waardeloos slaat op de tegenstrever van de ik-persoon in de tekst. Deze wil een messengevecht aangaan met een man die hem bedrogen heeft, die iets uitgehaald heeft met zijn vrouw. Er volgt een gevecht. De snoodaard loopt een steek op en daarmee is de eer van onze hoofdpersoon gered. “Ga met haar mee, lafaard!”, zegt hij, “Zeg haar dat het laat is, maar ik heb me gewroken.”

Volledige vertaling
Nummer 

Ney Melo and Marika Landry — Mandria

Februari 2016, Alberto’s Night Club, Mountain View, Californië. Ney Melo and Marika Landry interpreteren “Mandria”. Lekker gedanst in de up-tempo beat van dit opzwepende nummer. Tangodanser Ney Melo zit niet stil: volgens zijn Instagram-account is hij cycling & run coach, actor, model en Argentine tango teacher. Het orkest dat speelt is van Juan D’Arienzo, de zanger is Alberto Echagüe.

Nummer