‘Mariposita’ por Duo Cottet Saidón

Mariposita is een tangolied waarvan op internet meer muzikale uitvoeringen te vinden zijn dan gedanste. Misschien omdat het nummer te romantisch klinkt, te zoet voor een tango? Alleen de (instrumentale) uitvoering van Tanturi uit 1947 wordt in de salons regelmatig gedraaid. Hoe dan ook, keus genoeg wat betreft moderne, naoorlogse muziek. Hier is het 2015. We zijn op een balkon ergens in Buenos Aires (let op het droogrek voor de was). Dit is het decor voor een prachtig lied. Dúo Cottet Saidón speelt het romantische, hopeloos-droevige Mariposita. Mooi! Het duo, stem: Valentina Cottet, gitaar: Juan Saidón, heeft een EP gemaakt met vier tangoliedjes en is daarmee te vinden op Spotify. Luisteren dus!

Nummer 

Mariposita

Vlindertje, meisje uit mijn buurt, ik zoek je in de stad, ik zoek je en kom je niet tegen.

Mariposa is Spaans voor vlinder. Mariposita is vlindertje, en dat is de titel van dit lied. De tekst is prachtig gedragen; de ellende (want dat is het) wordt rustig opgebouwd, stap voor stap. Als je de tekst leest, klinkt het verhaal behoorlijk zwaar en alcoholisch. Maar als je het lied hóórt, klinkt het niet zo zwaar, eerder lieflijk en melancholisch. Het zal om een jeugdliefde gaan, dat is mijn best guess. De zanger (een jongeman dus) zit in het café, een bandoneon speelt en hij verhaalt van zijn liefdesverdriet. De oorzaak hiervan wordt bezongen in het tweede couplet: hij is in het centrum van de stad om zijn meisje te zoeken. Hun relatie is over. Hij is haar kwijt, maar wil haar terug. In het laatste couplet hoopt de tekstzanger zijn Mariposita weer tegen te komen, maar dan moet hij wel veel drinken, veel meer drinken. Arme jongen!

Volledige vertaling
Nummer 

Luna Palacios y Oliver Kolker bailan ‘Mariposita’

Het valt niet mee om op internet bij een gegeven muziekvideo een passend dansfilmpje te vinden. Vooral het zoekalgoritme van Youtube is, als je ingelogd bent, erg irritant – dat stuurt je steeds terug naar wat je al kent, niet naar wat je nog niet kent. Dit filmpje vond ik niet via Youtube, maar via Tango.info, die website bewaart bij de muziekgegevens soms ook video’s. De dansers hier zijn Luna Palacios en Oliver Kolker. Hun interpretatie van Mariposita sluit prachtig aan bij de romantiek van het lied, neem alleen maar al het begin en eind van hun dans. En wat een expressie heeft die Luna Palacio, net een vlindertje! Plaats en tijd: New York, 2015. Het orkest dat speelt is Orquesta El Arranque, zanger is Ariel Ardit.

Nummer