Orquesta Romantica Milonguera – Mi Serenata

Orquesta Romantica Milonguera is een hedendaags orkest dat verbazend actief is (alleen natuurlijk niet in coronatijd). Ze maken CD’s, treden op op festivals en maken hippe, gelikte, veel gelikete filmpjes. Ik ken geen ander orkest dat zo aan de weg timmert, het gaat maar door. Wie de drijvende kracht hierachter is, is mij onduidelijk, maar er moet een wel heel actieve orkestleider of promotor achter zitten. In dit filmpje spelen ze de tango Mi serenata van Donato. Het filmpje is uit 2018. De zangers zijn Roberto Minondi en Marisol Martinez, die voor deze gelegenheid een jurk draagt van Evita Peron. Het decor is het douanegebouw van Buenos Aires, La Aduana (!). De harlekijn en de boze man met baard die in het filmpje figureren komen mij een beetje raadselachtig voor. Met de tekst van het nummer hebben ze in ieder geval niets te maken.

Nummer 

Mi serenata

Ik kwam naar je poort, een ster knipoogde en die dag smeedde ik mijn eerste illusie.

In dit liefdeslied figureert een anjer. Een rode anjer staat symbool voor liefde en genegenheid en daarover handelt precies dit lied: liefde en genegenheid. In de tekst staat een jongen voor een huis. Achter het hek staat een meisje. De jongen valt voor het meisje en schrijft voor haar deze serenade. Zoals de tango betaamt, loopt het slecht af. In het laatste couplet (dat in de versie van Donato niet gezongen wordt) komt de jongen weerom aan de poort om voor zijn meisje te zingen. Tot zijn grote verdriet ontdekt hij dat ze is verdwenen.

Dit zo onschuldig ogend lied heeft een dubbele bodem. De componist van dit nummer is orkestleider Edgardo Donato. In het orkest van Donato zongen Horacia Lagos en zijn vrouw Lita Morales. Eind 1939 kwam daar een derde zanger bij, Romeo Gavioli. Deze Romeo (what’s in a name?) kreeg een verhouding met Lita. De twee lovers zingen hier een liefdeslied dat zomaar op hun eigen romance zou kunnen slaan. De driehoeksverhouding tussen Horacio, Lita en Romeo werd in de loop van de tijd dusdanig ingewikkeld (er kwam een baby) dat het orkest van Donato in 1942 helemaal ontplofte: Donato trok het zelf niet meer. Een reconstructie van de gebeurtenissen aan de hand van de liedteksten (!) valt na te lezen op deze webpagina.

Volledige vertaling
Nummer 

Cristian Palomo & Melisa Sacchi – Mi Serenata

Van sommige tangonummers vind je op internet maar weinig gedanste uitvoeringen, soms zelfs géén, of alleen maar beroerde. De tango Mi serenata wordt daarentegen veel gedanst, dus keus te over. Mijn keuze viel uiteindelijk op deze interpretatie van Cristian Palomo en Melisa Sacchi. Ik vind vooral hém prachtig dansen: wat een rust en wat een muzikaliteit: super. Beiden zijn Argentijnse tangodansers, hij is begonnen als folkloredanser, zij met klassiek ballet. Sinds 2012 dansen Cristian en Melisa samen. In 2016 werden ze wereldkampioen `tango de pista‘ bij de tangowereldbeker-wedstrijd in Buenos Aires, zie deze link. Tijd en plaats van dit filmpje: maart 2017, Astoria Ballroom Studios in Costa Mesa, Los Angeles, US. Het orkest dat speelt is van Edgardo Donato, de stemmen zijn van Lita Morales en Romeo Gavioli.

Nummer