La Truca – Oro y plata

Fijn bandje, dit La Truca. In deze video spelen ze mooi en onderkoeld swingend de candombe Oro y plata van Charlo en Manzi. De bezetting is: Fernanda Rivero (stem), Emiliano Rivero (gitaar), Nahuel Rivero (percussie), Alejandro Penna (bas). Over de band is op internet niet veel informatie te vinden, behalve dan dat ze uit San Luis komen, een plaatsje in het binnenland van Argentinië, zo’n 800 kilometer ten westen van Buenos Aires.

Nummer 

Oro y plata

Ik zeg dat het een schat is, je hart van zilver en goud.

In de muziek van elke candombe hoor je trommels kloppen, maar in deze candombe domineren de drums ook de tékst. Het lied gaat over een mulattin die haar geliefde, een arme zwarte man, in de steek laat voor goud en zilver. Er komt een mulat om de hoek kijken die haar, mulattin gekleed in tule en zijde, verleidt met een aquamarijnen broche en een zilveren sterling. Zij valt voor het goud en het zilver. De bruine man, sigaarrokend en met gesteven boord, neemt haar mee en de zwarte man achter zijn trommels heeft het nakijken. Hij blijft achter en trommelt door, met zijn gouden liefdeshart vol van verdriet.

Volledige vertaling
Nummer 

Katherine Gorsuch y Marcelo Gutierrez – Oro y plata

Katherine Gorsuch en Marcelo “El Chino” Gutierrez dansen in dansschool Nou Tango, Berlijn de candombe “Oro y plata” . Katherine Gorsuch is een danseres van Duitse afkomst, klassiek geschoold. Marcelo Gutierrez is danser van Argentijnse afkomst en eveneens klassiek geschoold. Hij geeft les in Buenos Aires en all over the world. De muziek die speelt is van La Chicana, een hedendaagse Argentijns bandje.

Nummer