3 x Pedacito de cielo

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekEnrique Francini, Héctor Stamponi
TekstHomero Expósito
Jaar1942
Tango.infohttps://tango.info/T0370187317
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=Pedacito+de+cielo
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/142/Pedacito-de-cielo/

Pedacito de cielo – De los Dos Tango Dúo

Het Argentijnse De Los Dos tangoduo maakt leuke, stemmige filmpjes. Zang: Sabrina Bolo en gitaar en arrangementen: Pol Forastiero. Hier zingen en spelen ze Pedacito de cielo. Prachtig gezongen, de vogeltjes hoor je er doorheen fluiten. Het filmpje is blijkbaar opgenomen in een tuin, een tuin met een hek dat je in de ruiten weerspiegeld ziet. De tekst gaat, niet geheel toevallig, over een tuin, een hek en een stukje hemel (ook zichtbaar in de weerspiegeling). Knap bedacht en uitgevoerd en, blijkens die afgesneden voeten, ook zelf opgenomen. De Los Dos tango-duo heeft een album op Spotify (Pase nomás), een Youtube-kanaal en een Facebook-pagina. Hun laatste daar aangekondigde optreden dateert evenwel uit 2017.

Pedacito de cielo

Dat kleine stukje hemel bevat jouw blijdschap en mijn liefde.

Een klein stukje hemel, zo luidt de titel van dit poëtische lied dat terugblikt op een kindertijd. Dat kleine stukje hemel verwijst naar een vroegere liefde die plaats had in een tuin met een hek: een kleine, in zichzelf besloten wereld, een tovertuin uit de kindertijd. Een tuin met een bronzen hek. Erg moeilijk om precies te vertalen, de Engelstalige website die ik als bron gebruik, helpt maar amper.

In tangoteksten komt vaker een hek voor: una reja. Zo’n hek is anders dan bij ons, het is niet zomaar een tuinhekje. De huizen in Buenos Aires, en dan met name in de oude wijken, waren vaak voorzien van een voornaam gietijzeren hek. Zelfs al was er geen tuin, dan zat er voor de voordeur vaak nog een rijk geornamenteerd hek. Zie bijvoorbeeld deze link of #rejasdebuenosaires op Instagram. In tangoliederen staat zo’n hek, denk ik, voor de grens tussen de veilige kinderwereld en de buitenwereld.

Volledige vertaling

Claudio y Martina bailan ‘Pedacito de ciel’

Mei 2017. Het Centro Cultural Gabriela Mistral is een cultureel centrum gelegen aan de 227 Av. Libertador Bernardo O’Higgins in Santiago, Chili. Daar speelt een bandje live tangomuziek waarop gedanst wordt. Goede traditie, die milonga callejera (buitentango). Claudio Milán en Martina Asenjo dansen een tangowals: Pedacito de cielo. Mooi gedanst, lief, klein en muzikaal. Claudio is tangodocent in Santiago de Chili. Met Martina vertegenwoordigde hij Chili in de halve finale van de Mundial de Tango 2017 in Argentinië. De muziek is van Hugo Cruz en vrienden.