Orquesta Sin Trabajo – Que tiempo aquel

Februari 2013, Milonga Nueva, Somerville, Massachusetts, USA. Het Orquesta Sin Trabajo levert hun interpretatie van de milonga “Que Tiempo Aquel” van Lomuto en Flores. De dansers zijn Daniela Roig en Hernan Prieto. Het Orquesta Sin Trabajo bestaat uit: Mari Black, viool en arrangementen; Carlos Moreno, bandoneon en zang; Tilly Kimm, piano en arrangementen; Rob Flax, contrabas.

De dansers Daniela Roig en Hernan Prieto geven al meer dan tien jaar tangolessen en demonstraties. Ze maakten ooit deel uit van de staf van La Viruta, een beroemde dansschool en milonga in Buenos Aires en werkten samen met enkele van de meest bekende maestro’s. De afgelopen jaren hebben Daniela en Hernan gereisd, lesgegeven en opgetreden in de belangrijkste steden en festivals van Noord-Amerika. Bron: https://www.louisvilletangofestival.com/fullscreen-page/comp-jepevmmm/bb4c58af-36ca-4b6c-9891-a9a39853cced/1/%3Fi%3D1%26p%3Dc24vq%26s%3Dstyle-jepfnbfz

Que tiempo aquel de ayer

Een bullebak met een “wat kan mij het schelen”-gebaar, hooghartig en ruziezoekend.

Raadselachtige tekst van deze milonga, getiteld Que tiempo aquel de ayer. In het Nederlands: “Wat een tijd was dat, vroeger”. De tekst is dubbelzinnig. Enerzijds wordt de lof gezongen over vroeger en wordt de vooruitgang beklaagd. Anderzijds gaat het “vroeger” over een macho-type uit de achterbuurten van Buenos Aires, over een hooghartige en ruziezoekende bullebak die het vooral van zijn kleding moest hebben. De clou van dit alles: geen idee! Misschien mis ik nog coupletten die de context verder kunnen verduidelijken?

De tekst van deze tango is van Celedonio Flores, El Nego Cele. Het merendeel van zijn teksten schreef hij in de jaren twintig/begin jaren dertig van de vorige eeuw. Zijn teksten gaan veelal over het harde leven van vroeger en zijn doorspekt met Lunfardo, het slang van Buenos Aires. Beroemde teksten van hem zijn onder andere Corrientes y Esmeralda, El bulin de la calle Ayacucho, Mano a mano en Viejo smoking. Bron: https://www.todotango.com/english/artists/biography/65/Celedonio-Flores/

Volledige vertaling

Que tiempo aquel – Victoria Laverde y Oscar Beltran

Juli 2018, Festival de Prayssac, France. Victoria Laverde en Oscar Beltran demonstreren hun interpretatie van de milonga “Que tiempo aquel”. Leuk en levendig gedanst. Mij bevalt de macho-stijl van Oscar Beltran, al zullen wij Noofd-Europeanen die nooit kunnen reproduceren. De muziek die speelt is van het orkest van Francisco Lomuto, de zang is van Jorge Omar.