Osvaldo Peredo – Sin lagrimas

Deze prachtige video uit oktober 2019 is een muzikaal project van het Argentijnse Tango Bardo. Twee van de orkestleden, Hugo Hoffmann (piano) en Lucas Furno (viool) vormen samen met Osvaldo Peredo, een beroemheid uit de Argentijnse tango-muziek, een gelegenheidstrio. Hier spelen ze de tango Sin lágrimas. De dansers in het filmpje zijn Mariana Dragone, Gaston Torelli en Serkan Gokcesu. Zij verbeelden heel losjes de liefdesgeschiedenis uit het de tekst van deze tango. Het nummer Sin lágramas is onderdeel van het album Ocho canciones de amor, te vinden op Bandcamp.

Osvaldo Peredo (1930-2022) was een Argentijnse tangozanger. Mede aan hem wordt de renaissance van de Argentijnse tango toegeschreven. Peredo werd geboren in 1930 in Boedo, een traditionele wijk in de stad Buenos Aires, Argentinië. Vanaf zijn 17e speelde hij voetbal bij Club Atlético San Lorenzo de Almagro. Peredo werkte eerst in een juwelenfabriek en daarna voor de Nationale Meteorologische Dienst. Hij voetbalde goed genoeg om geselecteerd te worden voor de Columbiaanse Barranquilla Fútbol Club. Daar werd hij verliefd op de muziek van Carlos Gardel en begon zijn muzikale carrière. Voordat hij terugkeerde naar Argentinië zong hij in heel Colombia en Venezuela. In de 21e eeuw kreeg hij veel bijval voor zijn optredens in El Boliche de Roberto, een muziekcafé in Buenos Aires. Peredo overleed 24 januari 2022. Hij werd 91 jaar oud. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Osvaldo_Peredo_(musician)

Nummer 

Sin lágrimas

Wat maakt het uit dat een ander jou bemint, als ik weet dat niemand ooit zoveel van je kan houden, zoveel als ik van je hield.

Pijnlijk liefdesverdriet, daarover handelt deze prachtig-dramatische tango Sin lágrimas, oftewel: “Zonder tranen”. In de tekst is de dichter geschokt. Zijn geliefde heeft hem verlaten en hij heeft er geen woorden voor. Zelfs geen tranen. De tekstdichter is gevoelloos, voelt de kou van de dood naderen. Zijn zelfmedelijden projecteert hij op haar, hij hoopt maar dat zij niet zo hoeft te lijden als hij lijdt.

De tango Sin lágrimas is onderdeel van de Gricel-cyclus van dichter José Maria Contursi (1911-1972). In deze liederenreeks bezingt Contursi het liefdesverdriet om zijn aanbeden Gricel, de uit de bergen van Córdoba afkomstige Susana Gricel Viganó (1920-1994). Contursi en Gricel hadden een korte maar hevige liefdesrelatie toen zij 17 jaar oud was en hij 26. Contursi was evenwel getrouwd, had al een kind en koos voor zijn huwelijk. Maar de liefde voor “zijn” Gricel bleef smeulen en werd voor hem een bijna onuitputtelijke dichtader waaruit hij jarenlang bleef putten. Na de dood van Contursi’s vrouw en Gricel’s scheiding van de man waarmee ze zou trouwen, ontmoetten ze elkaar weer. Dat was vele jaren later, in 1962. Het kwam tot een gelukkige relatie. Door overmatig drankgebruik was Contursi gezondheid evenwel verzwakt, hij overleed in 1972. Susana Gricel Viganó zou hem nog 22 jaar overleven.

Volledige vertaling
Nummer 

Pablo Rodriguez & Corina Herrera – Sin lagrimas

Het bijgaande filmpje is gepost in november 2022, maar de opname dateert waarschijnlijk van enkele maanden eerder, want Pablo Rodriguez en Conina Herrera geven hier een demonstratie op het Mediterranean Summer Tango Festival in Kroatië dat plaatsvindt in de zomermaanden. De muziek waarop ze dansen is bijzonder. Het nummer is de tango Sin lágrimas, van Charlo en Contursi. Eén van de bekendste uitvoeringen is die van het orkest van Osvaldo Pugliese met zanger Roberto Chanel, maar de hier gezongen uitvoering is van bandoneonista Rubén Juárez, met maar weinig ritmische structuur. Desalniettemin heel mooi gedanst.

Nummer