Horacio Avilano Cuarteto – Sobre el pucho

December 2018 in Club Atlético Fernández Fierro, Buenos Aires. Het Horacio Avilano-kwartet speelt een tango uit 1923: Sobre el pucho (“Weggeworpen als een peuk”). Horacio Avilano (Argentinië, 1957) is een tango- en folklore-gitarist met een indrukwekkend cv. Vanaf het midden van de zeventiger jaren heeft hij samengespeeld met ongeveer alle grootheden uit de tango. Sinds 1998 is hij een van de vaste begeleiders van Adriana Varela en vanaf 2005 begon hij zelf op te nemen. Op Spotify staan vijf albums van zijn hand. Bron: https://www.todotango.com/english/artists/biography/1058/Horacio-Avilano/

Nummer 

Sobre el pucho

Je dwaze wisselvalligheid rukte me weg van je mond, als een peuk die weggeworpen wordt, zonder geur of smaak.

Sobre el pucho is de titel van deze tango. Letterlijk betekent dat “Gedurende een peuk” of beter: “Een peuk lang”. Feitelijk is “sobre el pucho” een uitdrukking voor iets dat meteen gebeurt: in een oogwenk, in een flits, stante pede. De tekst gaat over iemand die in een buitenwijk rondzwerft: het licht van een lantaarn weerspiegelt in de modder, een orgeltje speelt een tango. Het leven van de zwerver is verwoest. De verwoesting is (uiteraard) het gevolg van een gefnuikte liefde. De hoofdpersoon van deze tango was in zijn jeugd verliefd, maar werd afgewezen door de grillen van de geliefde. Zijn leven brandde op als een sigaret en werd tot as. De tekst legt de associatie tussen de tango die alleen nog maar uit een straatorgeltje speelt en de liefde die is opgebrand.

Volledige vertaling
Nummer 

Sobre el pucho – Victoria Olivella y Agustin Rojas

Oktober 2022, Milaan. De subcampeones van de Mundial 2022 zijn op tournee en geven een demonstratie. Prachtig gedanst door een mooi op elkaar ingespeeld danspaar. Ze interpreteren de tango Sobre el pucho van Sebastián Piana en José González Castillo. De muziek die speelt is van het orkest van Juan D’Arienzo, de stem van Héctor Mauré.

Nummer