Javier Solis – Sombras nada más

Deze video dateert uit 1965. De Mexicaanse Javier Solis zingt een bolero-ranchera, op de tekst en melodie van de tango Sombras nada más. Een beetje vreemd om een bekende tango zo uitgevoerd te horen, maar zijn interpretatie is indrukwekkend en overtuigend. Het lied werd in Mexico een grote hit en wordt tot aan de dag van vandaag uitgevoerd.

Javier Solís (1931-1966) was een populaire Mexicaanse zanger van boleros en rancheras en filmacteur. Geboren als Gabriel Siria Levario, werd Javier Solis bekend als een van de meest bekende solo Mariachi-artiesten in Mexico. Solis kwam uit een bescheiden gezin en moest al op jonge leeftijd stoppen met school om zijn familie te helpen onderhouden. Hij trainde zes jaar lang als amateurbokser met de ambitie om professioneel te worden, maar stopte nadat zijn vader hem aanspoorde om een meer “fatsoenlijke” carrière te kiezen. De jongeman zong in plaatselijke wedstrijden voor kleine prijzen zoals een paar nieuwe schoenen, maar werd uiteindelijk verboden om deel te nemen omdat hij de competitie zo domineerde. Op 16-jarige leeftijd ging Solis naar Puebla, Mexico om te zingen met Mariachi Metepec, maar pas jaren later, toen het trio Los Panchos hem hoorden zingen in een plaatselijke bar, kreeg hij zijn doorbraak als platenartiest. Hij kreeg een auditie bij CBS Records waar hij een platencontract tekende en in 1950 zijn eerste album uitbracht. Zijn eerste hit, “Lloraras”, kwam twee jaar later. Van zijn producer Felipe Valdes Leal kreeg hij de naam Javier Solis. De zanger kreeg internationale bekendheid in 1957 en trad op in de Verenigde Staten, Centraal- en Zuid-Amerika. Solis was de eerste die liedjes zong in een stijl die nu bekend staat als “boleros-rancheras”. Hij zong bolero’s die meestal geassocieerd werden met triomuziek maar nu begeleid werden door mariachi’s. Hij voegde ook walsen en tango’s aan zijn repertoire toe. Solis was niet tevreden met optreden als platenartiest en begon in 1959 met zijn acteercarrière. Hij trad op in meer dan twintig films. Hij stierf op 33-jarige leeftijd aan complicaties als gevolg van een galblaasoperatie. Bron: Zac Johnson, All Music Guide.

Sombras nada más

En als een geest bleef ik achter, bevend, het zeeblauw van jouw ogen missend die zich voor mij gesloten hebben, zonder te zien dat ik zo ben…

Alleen maar schaduwen, zo luidt de Nederlandse vertaling van deze tango Sombras nada más. Die schaduwen slaan op het leven van de tekstdichter dat somber en duister is omdat hij de liefde van zijn leven moet missen. Verloren in eenzaamheid, zo moet de dichter verder leven. De tekstdichter beklaagt zich, eenzaam en verdrietig als hij is, dat de geliefde hem niet meer kan zien. Heel even was er licht in zijn leven toen de geliefde verscheen: een vuurvliegje was ze, met zeeblauwe ogen. Wat ertussen gekomen is, wat de breuk veroorzaakt heeft, zegt het lied niet. De tekstdichter “stort zijn bloed uit aan de voeten van de geliefde” om te bewijzen dat hij niet meer kan liefhebben.

De tango Sombras nada más werd in 1940 geschreven door Francisco Lomuto (muziek) en José Maria “Katunga” Contursi (tekst). Het lied is gewijd aan een werkelijk bestaande persoon: Susana Gricel Viganó. Rond 1935/36 — Katunga was 25, zij was 16 jaar oud— ontvlamde tussen hen een heftige liefde. Contursi, die bekend stond als een vrouwenversierder, een Don Juan, koos daarop echter voor zijn huwelijk (hij was getrouwd en had een kind). Maar zijn passie voor Gricel bleek geen eendagsvlieg. Ondanks de verbroken relatie bleef de liefde knagen. De gefnuikte liefde tussen Katunga en Gricel werd een vruchtbare dichtader waaruit vele tango’s zijn ontsproten. In het oeuvre van Contursi zijn, gezien de hartstochtelijke thematiek, zeker een veertigtal tango’s gewijd aan zijn smartelijke liefde voor Gricel, geschreven in de periode 1937-1949. Bron: http://tangosalbardo.blogspot.com/2020/10/los-tangos-que-le-debemos-gricel.html

Volledige vertaling

Analia Vega & Marcelo Varela – Sombras Nada Más

Oktober 2012, Milonga “Me Gusta”, Moskou. Het Argentijnse danspaar Analia Vega en Marcelo Varela is op bezoek in Rusland en geeft een performance. Ze interpreteren de tango Sombras Nada Más van Lomuto en Contursi. De muziek die speelt is van het orkest van Héctor Varela, de zanger is Argentino Ledesma.