Temo – La 2×4 Rosarina

Rosario is een stad zo’n 300 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, gelegen aan de oevers van de Paraná, een rivier bij de kust samenkomt met de Rio de la Plata. Het is de twee-na-grootste stad van Argentinië, na Buenos Aires en Córdoba. Er zijn milonga’s, dansscholen, een radiostation Rosario FM Tango en ze hebben een eigen tango-orkest: La 2×4 Rosarina. Deze Youtube-video is een studio-opname van dit orkest: ze spelen de wals Temo. Van mij mag het tempo net iets hoger, maar het is mooi gespeeld: prachtige violen en, pas tegen het einde, het geweldige stemgeluid van huiszanger Martin Piñol.

Nummer 

Temo

Zeg me dat je mijn ogen alleen maar mijdt om mij te zien lijden.

Deze prachtig swingende wals heeft een kernachtige tekst. De titel is veelzeggend: Temo, oftewel “Ik vrees”. De vrees betreft het liefje van de tekstzanger, want zij kijkt hem niet meer aan. Hij hoopt van harte dat zij het doet om zijn liefde op de proef de stellen. Hij bidt haar dat zij haar liefde uitspreekt, maar in de diepte voelt hij dat zij niet meer van hem houdt, dat zij een ander heeft. De uiterste conclusie van het lied is dat zij hem alleen maar niet aankijkt om hem te doen lijden, want lijdend is er nog hoop… Maar een goede verstaander weet wel beter: dit is een uitgemaakte zaak.

Volledige vertaling
Nummer 

Fatima Vitale y Nikita Gerdt – Temo

Pippo Tango is een tangomarathon in Berlijn. De eerstkomende editie is september 2022. Een tangomarathon is wat het zegt: drie of vier dagen alleen maar dansen totdat je voetzolen branden. In deze 2019-editie zitten de deelnemers even aan de kant omdat Fatima Vitale en Nikita Gerdt een walsje uitvoeren: Temo (“Ik vrees”). Prachtig gedanst, voortgedreven door de meedogenloze beat van dit spetterende nummer. De muziek die speelt is van Orquesta Típica Victor, de stem is van Mario Corrales, in de vijftiger jaren ook bekend als Mario Pomar.

Fátima Vitale is een tangodanseres geschoold in hedendaagse dans, klassiek ballet, jazz, compositie en improvisatie. Ze ontving haar opleiding in Buenos Aires aan het Institutio Universitario Nacional de Artes en studeerde tango met bekende meesters uit Buenos Aires, waaronder Gabriel Missé, Osvaldo Zotto, Lorena Ermocida, Gabriel Angio, Natalia Games, Alejandra Armenti en Daniel Juarez. In 2007 begon ze de wereld rond te touren, op te treden en les te geven op internationale tangofestivals in Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Op het Wereldkampioenschap Tango 2012 werd ze tweede in de categorie ‘Tango de Salon’. Fátima treedt op en doceert tango op festivals en dansscholen over de hele wereld. Ze tourt voornamelijk als koppel met de bekende Argentijnse danser Javier Rodriguez. Sinds 2015 is haar tweede thuis Berlijn, Duitsland. Bron: https://www.fatimavitaletango.com/about

Nummer