Tango Spleen Orquesta – Todo Es Amor

Tango Spleen Orquesta is een tango-orkest afkomstig uit Noord-Italië, opgericht door de Argentijnse pianist Mariano Speranza die tevens zanger én artistiek leider is. Het orkest is actief sinds 2010, heeft drie of vier albums uitgebracht en treedt op in Italië, Europa, Azië en Zuid-Amerika. Hier spelen ze het suikerzoete Todo es amor. De 1958-uitvoering van Salamanca wordt gekarakteriseerd door de hoge vioolsnaren. Hier zijn die vervangen door een cello: prachtig!

Ook prachtig is de artististieke geloofsbelijdenis van het orkest (zie hun website): “Spleen is melancholisch. Het is de heimwee naar het land van herkomst, naar genegenheid en tradities die van een afstand ontstaan. Spleen is verdriet en het kunnen herkennen. Het is het gevoel dat er iets ontbreekt… Spleen is geen waanzin, het is bewustzijn… En het is ook de kracht die, vanuit het overweldigende gevoel van leegte, de authenticiteit van de expressieve impuls bezielt. Spleen is het uitgangspunt en het is ook de zetel van de fundamentele prikkel waaruit de behoefte om te creëren ontstaat.

Nummer 

Todo es amor

Vanuit de hemel wees iemand de weg om onze lotsbestemmingen te verenigen en zo ons geluk te bereiken.

Geen liefdesverdriet in deze tango Todo es amor, maar een vervullende liefde. De tekst begint enigzins dramatisch, met veel zorgen en onbehagen en met angstige uren. Maar die zorgen worden allemaal weggenomen door de liefde van en voor de geliefde. De liefde overwint alles en en alles is liefde: de wind, een nachtegaal, een bloem en jij en ik…

In jaren twintig waren tangoteksten rauw en liederlijk, zoals het leven in de crisistijd toen ook was (bv. Alma en pena en Che papusa oí). In de gouden jaren van de tango (1935-1945) waren de teksten lyrisch dramatisch en vol van smartelijk liefdesverdriet (bv. Después en Junto a to corazón). Dergelijke ééndimensionale en suikerspinzoete liefdesliederen als deze Todo es Amor (1957) en Bomboncito (1958) zie ik pas verschijnen in de nadagen van de tango, vanaf zeg 1950. Geen idee hoe dat komt. Misschien door de welvaart? De televisie?

Volledige vertaling
Nummer 

Melisa Sacchi y Cristian Palomo interpretan Todo es amor

Juni 2017. We zijn in restaurant El Asado Argentino (“De Argentijnse grill”) in La Fama, Tlalpan, Mexico-Stad. Hier wordt de Milonga de Gala de Campeones de Tango de Pista 2016-17 georganiseerd. Dat wil dus zeggen een milonga gewijd aan de winnaars van de Mundial de Tango in Buenos Aires. Een van die winnaars is het Argentijse koppel Melisa Sacchi en Cristian Paloma. Ze interpreteren hier, prachtig in de muziek, de tango Todo es amor. Het orkest dat speelt is van Fulvio Salamanca, de zanger is Armando Guerrico.

Nummer