Trago Amargo en pianola

Augustus 2013, Viedma, hoofdstad van de provincie Rio Negro, Patagonië, Argentinië. U hoort en ziet een pianola-weergave van de tango “Trago amargo”. De pianolarol heeft 88 noten en is van het Argentijnse merk PAMPA, code B 3757. De pianola zelf is van de firma Piano Stultz & Co, New York. Dit filmpje, de pianolarol en de pianola zelf zijn van verzamelaar en muziekconservator Horacio E. Asborno, actief op Facebook, Instagram en Youtube.

Nummer 

Trago amargo

Wanneer de nacht de moerassen omhult en je, daar in de verte, de klokken hoort die oproepen tot gebed, leg dan een rouwlint op mijn gitaar.

De tango Trago amargo stamt uit 1925. De titel betekent “Bittere slok” of “Bittere dronk”. De hoofdpersoon uit de tekst is een gaucho die van het levenspad af is geraakt. Zijn dolk is hij kwijt, zijn deken ook. Hij keert terug naar zijn moedertje, die hem bij het haardvuur bittere thee brouwt: een mate, de bittere thee van de Argentijnen. Hij laat zich zijn gitaar aanreiken, waarvan de snaren met stof bedekt zijn. Die gitaar vormt een band met zijn voormalig geliefde die hem in de steek heeft gelaten. Hij is in- en inverdrietig. Hij wil alleen maar huilen en zich bedrinken. Zijn gitaar laat hij het liefst maar bedekken met een zwart rouwlint.

Volledige vertaling
Nummer 

Federico Naveira y Ines Muzzopappa – Trago Amargo

Februai 2009, het tweede Planetango-festival in Moskou. De Argentijnse gastdansers Federico Naveira en Ines Muzzopappa treden op en interpreteren de tango “Trago Amargo”. Federico komt uit een dansfamilie. Hij is de zoon van tangovernieuwer Gustavo Naveira en de broer van danseres Ariadna Naveira. De muziek die speelt van het orkest van Juan D’Arienzo, de stem is van Alberto Echaguë,

Nummer