OT Misteriosa Buenos Aires – Tu Corazón

Deze videoclip presenteert een nummer van de CD “Hoy Misteriosa” van het Orquesta Típica Misteriosa Buenos Aires. Zangeres Eliana Sosa zingt het nummer “Tu corázon”, een tango vooral bekend in de uitvoering van Nina Miranda met het orkest van Donato Racciatti (ook de componist van de muziek). Prachtige snik in haar stem, heeft Eliana Sosa. De CD “Hoy Misteriosa” is uit 2018 en te vinden op Spotify. OT Misteriosa heeft daar een flink aantal CD’s, EP en singles staan. De laatste single op Spotify is uit 2021.

Nummer 

Tu corazón

Je hart is het vuur, waaraan ik mijn leven en mijn hoop heb verbrand.

Heftige liefde en passie, dat is het onderwerp van de tango Tu corazón. De tekstdichter houdt met heel haar/zijn hart van de geliefde. Maar de relatie klopt niet helemaal. De buitenwereld heeft commentaar: “Ze zeggen dat jouw passie me verblindt, ze zeggen dat onze liefde verboden is, ze zeggen dat ik mijn verstand verloren heb“. Maar de tekstdichter blijft bij zijn zaak: “je hart is het vuur, waaraan ik mijn leven en mijn hoop heb verbrand“. Hij/zij besluit met “ik ben blij met mijn teken, met het teken van je hart“. De boodschapper van deze tekst lijkt toch vooral slachtoffer: het vuur en de passie van de geliefde is de sturende kracht van deze liefde. Of is het hele verhaal slechts een wensdroom?

Liefde en passie zijn a priori symmetrisch, ook in tangoteksten. Tangoteksten over liefde of liefdesverdriet kunnen vaak vanuit beide geslachten geïnterpreteerd worden: bij veel teksten kun je denken dat het een man is die zijn liefde of liefdesverdriet voor een dame bezingt, of juist andersom, dat een vrouw aan het woord is die haar liefde of liefdesverdriet uit. Zo ook hier, in deze tango Tu corazón kan het zowel een man als een vrouw zijn die door de liefde verblind is…

Volledige vertaling
Nummer 

Tu corazón – Orquesta Típica De Angelis

Het duurde even voordat ik doorhad wat bijzonder is aan dit filmpje, maar hier danst de leider op zijn éigen muziek, zijn éigen zang: alsof je Francisco Fiorentino ziet dansen op de muziek van Anibal Troilo, Alberto Echagüe op de muziek van Juan D’Arienzo of Angel Vargas op de muziek van Angel D’Agostino. De dansers in dit filmpje zijn Martin Piñol en Juli uit Rosario, de twee-na-grootste stad van Argentinië. Het filmpje is uit 2020, dus het is vast een corona-filmpje. Veel meer dan samen thuis dansen viel er toen niet te beleven. Gek genoeg is Martin Piñol eveneens huiszanger van het orkest La 2×4 Rosarina en gelegenheidszanger bij Orquesta Típica De Angelis, een modern, 21-ste eeuws orkest dat speelt in de stijl van het orkest van Alfredo De Angelis. De muziek die hier klinkt is het nummer Tu corazón, gespeeld door het Orquesta Típica De Angelis met de zanger (en hier dus ook danser) Martin Piñol. Het nummer staat op de EP A todo ritmo con Martin Piñol uit 2021.

Nummer