Yasmin Levy canta ‘Una Noche Mas’

Begeleid door het Andalusian Orchestra Ashkelon zingt de Israëlische zangeres Yasmin Levy het smachtende ‘Una noche mas‘. Mooie samensmelting van orient en klezmer. Een Andalusisch orkest is een orkest van Judeo-Spaanse oorsprong, waarin verschillende mediterrane muzieksoorten en -instrumenten samensmelten. Er is (op Wikipedia) een Israëli Andalusian Orchestra en (op Spotify) een Amsterdam Andalusian Orchestra. Dit orkest heet het Mediterranean Andalusian Orchestra Ashkelon, met Tom Cohen als de muzikale leider en hoofddirigent. Die Andalusische orkesten treden op met steeds verschillende gastzangers, tot aan rabbi’s toe. Yasmin Levy (1975) is een zangeres met Sefardisch-Joodse wortels. Ze heeft een CD gemaakt met de titel ‘Tango‘, maar deze zeer dansbare wals komt van haar album ‘Mano Suave’.

Nummer 

Una noche más

Het enige wat ik je vraag is nog één liefdesnacht, ik vraag je nog één nacht mij te komen bedriegen.

Het melancholische ‘Una noche más’ handelt over een bijzonder liefdesverdriet: het verdriet van een oudere vrouw die terugverlangt naar haar jongere minnaar. In de eerste coupletten vertelt ze hoezeer ze hem mist, in het laatste couplet vervloekt ze hem om zijn jeugd. Het prachtige walsende refrein gaat als volgt: Het enige wat ik je vraag is een liefdesnacht, ik vraag je nog één nacht mij te komen bedriegen.

Volledige vertaling
Nummer 

Ciccio y Sofia bailan ‘Una noche mas’

Dit dansje is een zwoele romantische zomeravondwals gedanst op het International Istanbul Tango Festival 2014. Het optreden is van het Italiaans-Griekse koppel Ciccio Aiello en Sofia Galanaki. Beeldschoon gedanst: zij vrouwelijk-sexy, hij jaloersmakend soepel bewegend, en met een prachtige cadencia (cadans). De muziek is van de Israëlische Yasmin Levy die zogeheten Ladino-muziek maakt, muziek van Judeo-Spaanse herkomst.

Nummer