Ventarrón – Noches de Bohemia

Roberto Gorga is, zo begrijp ik, een Argentijns zanger. Aan zijn keukentafel in Mar del Plata (een stad aan de kust, 400 km zuidelijk van Buenos Aires) verzamelt hij zijn vrienden en maken ze muziek. Let op de wijn, vlees en brood op tafel, maar ook op de boiler, de teilen, de afvalemmer in de achtergrond. Niks geen bling, bling, gewoon púre gezelligheid. Roberto Gorga is zelf niet in beeld, maar zie deze video.  De gitarist op de rode stoel (de ‘Kees van Kooten’) is Cachito Rodriguez (’El ángel de la guitarra’). De andere gitarist heet Fernando Fernández en de naam van de zanger is Martín Rivé. Het geluid van die laatste is in de geest van het lied: een krachtige wind (Ventarrón betekent wervelwind).

Nummer 

Ventarrón

Je bent de stoutmoedigste onder de stoutmoedigen, je bent mister “Wervelwind”.

Ventarrón betekent heftige wind, een wervelwind, een tornado (‘viento’ is wind). De titel slaat op de hoofdpersoon van dit lied: een tangodanser die in zijn tijd een wervelwind was, maar die nu hij oud is een beklagenswaardig type geworden is. Ooit was hij de stoutmoedigste onder de stoutmoedigen, een held, heerser over de dansvloer. Hij verliet Pompeya (een wijk in Buenos Aires) om zijn geluk in de rest van de wereld te beproeven. Maar eenmaal teruggekeerd kent niemand hem meer, is hij alleen, halfziek en bedroefd. Als hij een gepeperde tango hoort, rest hem niet meer dan terug te denken aan zijn glorieuze verleden.

Volledige vertaling
Nummer 

Mikhail Kozhatkin y Maria Potschukaeva – Ventarrón

Help, de Russen komen. Of het een trend is weet ik niet, maar op Youtube ontdek ik steeds meer Russen die tango dansen. En hóe: technisch knap en met een sterke, eigen expressie. Op de een of andere manier moet dat te maken hebben met de sterke ballettraditie die ze in Rusland hebben. In dit filmpje interpreteren Mikhail Kozhatkin en Maria Potschukaeva de tango Ventarrón. Mooi gedanst en ook een beetje lelijk, maar dat laatste is toneel. Mikhail Kozhatkin en Maria Potschukaeva dansen veel tango escenario (geënsceneerde tango). De gemaniëreerde figuurtjes in deze video slaan op de tekst die gaat over een tangodanser die in zijn tijd nogal een macho was. Meestal ben ik geen fan van zulke toneelstukjes, maar in dit geval vind ik het leuk om naar te kijken (omdat het schuurt). De muziek is van Orquesta Típica Victor, de stem van Alberto Gómez.

Nummer