3 x Viejo portón

Dit nummer wordt hieronder vertoond in achtereenvolgens muziek, tekst en dans.

MuziekHéctor Palacios
TekstMaximo José Orsi
Jaar1938?
Tango.infohttps://tango.info/T0370029836
El Recodohttps://www.el-recodo.com/music?S=viejo+porton
Todotangohttps://www.todotango.com/musica/tema/3915/Viejo-porton/
N.B. Van dit nummer is maar één 20ste-eeuwse opname bekend, die van Biagi uit 1938.
Nummer 

José Arbey – Viejo portón

De Colombiaan José Arbey Loaiza Nieto werd geboren in 1952. Bij een amateurprogramma in de stad Tuluá won hij de wedstrijd “A star is born”. Daarna maakte hij deel uit van verschillende muziekgezelschappen. Voor diverse platenlabels heeft hij meer dan 350 nummers opgenomen. Arbey stond op het podium naast beroemde Argentijnse vertolkers zoals Juan Carlos Godoy, Armando Moreno, Lalo Martel, Jorge Valdés en Alberto Podestá. In deze video zingt hij het nummer Viejo Porton, een wals die vooral bekend is door een uitvoering van het orkest van Rodolfo Biagi. De gitaarbegeleiding is van Ariel Ortega Adrada. Plaats en tijd: Cali, Colombia, 14 oktober 2020. Bron: https://www.musica.com/letras.asp?biografia=47667.

Nummer 

Viejo porton

Huilende winden, stemmen van de vlakten, gekwelde gebeden, dolende vogels, wat een lente met een vurige zon die de liefde verschroeide.

Een tangowals, dat is dit lied met de titel Viejo porton (“Oude poort”). In de tekst hangt de tekstdichter zijn nederige strofen aan de dakrand van een oude poort. Het lied dat uit zijn pen komt is een lied van verlangen, een gekweld liefdesverdrietlied. In de tekststrofen speelt de natuur een grote rol: winden huilen, vogels dolen, een vurige lentezon verschroeit de liefde. De liefde van de tekstdichter was sterk als een johannesbroodboom, maar de tijd wist deze liefdesboom om te hakken. In het tweede couplet fluisteren de lange manen van de treurwilg, de wind en de vogels: “Ik hou van je”. De rode bloemen van de kapokboom, natgekust door de dauw, ziijn een beetje verdrietig. Inhoudelijk zal dit een liefdesverdriet zijn, maar de prachtige taal is die van de liefde.

Volledige vertaling
Nummer 

Fausto Carpino y Stephanie Fesneau – Viejo portón

Het mooie Casa Valencia in Barcelona vierde op 27 februari 2014 zijn vijftiende verjaardag. De verjaardagswals werd gedanst door Fausto Carpino en Stephanie Fesneau. Hun walsjes zijn toch helemaal top: lekker swingend, prachtig in de muziek en mooi rondgaand. Hier interpreteren ze de wals Viejo Portón. De muziek die klinkt is van het orkest van Rodolfo Biagi, de stem is van Teófilo Ibáñez.

Nummer